Shepherd's pie

Pastirska pita

Pastirska pita je jed, ki nam praktično pomaga pospraviti hladilnik. Pripravimo jo z mesno-zelenjavnim nadevom, ki ga pokrijemo s kremnim pire krompirjem in čez potresemo sir, ki ga proti koncu peke gratiniramo.

Shepherd's pie

Pastirsko pito lahko pripravimo z različnim mesom in mešanico zelenjave. V tem receptu smo uporabili mešano mleto meso in konzervirano zelenjavo zaradi hitrosti in praktičnosti. Pire lahko pripravimo z belim krompirjemi, sladkim krompirjem ali bučo. Predstavljen recept je hitra verzija jedi, ki nas prijetno pockrlja tudi tekom delovnih dni.

Količina: 4 – 5 porcij / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

https://youtu.be/_4_lNaGA_Q0

Sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 300 g mešanega mletega mesa
  • 1 žlica moke
  • 240 g odcejenega fižola iz konzerve
  • 280 g odcejene koruze iz konzerve
  • sol, poper po okusu
  • 5 velikih krompirjev (slab kilogram)
  • 200 ml mleka
  • 50 g masla
  • 50 g naribanega sira

Priprava:

  1. V večji ponvi ali loncu segrejemo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo.
  2. Dodamo sesekljane stroke česna in pražimo 1-2 minuti.
  3. Dodamo mleto meso, začinimo s soljo in poprom. Pražimo na zmernem ognju, da meso spusti vodo in se karamelizira.
  4. Primešamo žlico moke, fižol in koruzo. Pražimo še 2 minuti nato odstavimo z ognja.
  5. Med praženjem mesa skuhamo krompir. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da pokrije celotni krompir in solimo. Na zmernem ognju zavremo in kuhamo 15-20 minut.
  6. Kuhan krompir odcedimo in še toplega pretlačimo.
  7. H krompirju dodamo toplo mleko, maslo in dobro premešamo, da dobimo gladek pire. Začinimo s soljo in poprom po okusu.
  8. Mesno zelenjavni nadev prestavimo v pekač (20 x 30 cm) in ga pokrijemo s pire krompirjem. Čez enakomerno potresemo nariban sir.
  9. Pito pečemo 25-30 minut pri 180 stopinjah, do zlato rumene sirne skorjice.
  10. Pito postrežemo toplo.
  11. Dober tek!

Nasveti:

Če mesni nadev pripravimo ognjevarni ponvi lahko celotno pito sestavimo in spečemo kar v eni posodi.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi