Pastirska pita
Pastirska pita je jed, ki nam praktično pomaga pospraviti hladilnik. Pripravimo jo z mesno-zelenjavnim nadevom, ki ga pokrijemo s kremnim pire krompirjem in čez potresemo sir, ki ga proti koncu peke gratiniramo.
Pastirsko pito lahko pripravimo z različnim mesom in mešanico zelenjave. V tem receptu smo uporabili mešano mleto meso in konzervirano zelenjavo zaradi hitrosti in praktičnosti. Pire lahko pripravimo z belim krompirjemi, sladkim krompirjem ali bučo. Predstavljen recept je hitra verzija jedi, ki nas prijetno pockrlja tudi tekom delovnih dni.
Količina: 4 – 5 porcij / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 300 g mešanega mletega mesa
- 1 žlica moke
- 240 g odcejenega fižola iz konzerve
- 280 g odcejene koruze iz konzerve
- sol, poper po okusu
- 5 velikih krompirjev (slab kilogram)
- 200 ml mleka
- 50 g masla
- 50 g naribanega sira
Priprava:
- V večji ponvi ali loncu segrejemo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo.
- Dodamo sesekljane stroke česna in pražimo 1-2 minuti.
- Dodamo mleto meso, začinimo s soljo in poprom. Pražimo na zmernem ognju, da meso spusti vodo in se karamelizira.
- Primešamo žlico moke, fižol in koruzo. Pražimo še 2 minuti nato odstavimo z ognja.
- Med praženjem mesa skuhamo krompir. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da pokrije celotni krompir in solimo. Na zmernem ognju zavremo in kuhamo 15-20 minut.
- Kuhan krompir odcedimo in še toplega pretlačimo.
- H krompirju dodamo toplo mleko, maslo in dobro premešamo, da dobimo gladek pire. Začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Mesno zelenjavni nadev prestavimo v pekač (20 x 30 cm) in ga pokrijemo s pire krompirjem. Čez enakomerno potresemo nariban sir.
- Pito pečemo 25-30 minut pri 180 stopinjah, do zlato rumene sirne skorjice.
- Pito postrežemo toplo.
- Dober tek!
Nasveti:
Če mesni nadev pripravimo ognjevarni ponvi lahko celotno pito sestavimo in spečemo kar v eni posodi.