Bezgova panna cotta z jagodami
Bezgovo panna cotto lahko pripraviš s svežimi bezgovimi cvetovi. Ker pa ti niso na voljo celo leto, si lahko košček poletja privoščiš kadarkoli tako, da preprosto uporabiš bezgov sirup.
Sestavine:
- 500 ml sladke smetane
- 400 ml mleka
- 10 vejic bezgovih cvetov
- 90 g sladkorja
- 400 g jagod
- 10 lističev želatine
Priprava:
- Bezgove cvetove dobro operi in posuši
- V loncu zmešaj mleko, smetano in sladkor
- Dodaj bezgove cvetove, segrej do vretja, nato pa zmanjšaj ogenj, kuhaj 5 minut in pusti, da se ohladi
- Vmes namoči lističe želatine v hladno vodo
- Ko je smetana rahlo ohlajena jo precedi in vanjo vmešaj lističe želatine, ki jih prej odstraniš iz vode in dobro ožameš
- Smetano nato premešaj, da se lističi želatine popolnoma raztopijo
- Prelij v kozarčke in postavi v hladilnik za 4 ure
- Pred serviranjem pripravi jagodni preliv tako, da jih pretlačiš in pokuhaš v loncu z nekaj vode, lahko dodaš tudi nekaj sladkorja
- Preliv nato precedi skozi cedilo, okrasi panna cotto in postrezi
Dober tek!