Bezgovo panna cotto lahko pripraviš s svežimi bezgovimi cvetovi. Ker pa ti niso na voljo celo leto, si lahko košček poletja privoščiš kadarkoli tako, da preprosto uporabiš bezgov sirup.

Sestavine:

  • 500 ml sladke smetane
  • 400 ml mleka
  • 10 vejic bezgovih cvetov
  • 90 g sladkorja
  • 400 g jagod
  • 10 lističev želatine

Priprava:

  1. Bezgove cvetove dobro operi in posuši
  2. V loncu zmešaj mleko, smetano in sladkor
  3. Dodaj bezgove cvetove, segrej do vretja, nato pa zmanjšaj ogenj, kuhaj 5 minut in pusti, da se ohladi
  4. Vmes namoči lističe želatine v hladno vodo
  5. Ko je smetana rahlo ohlajena jo precedi in vanjo vmešaj lističe želatine, ki jih prej odstraniš iz vode in dobro ožameš
  6. Smetano nato premešaj, da se lističi želatine popolnoma raztopijo
  7. Prelij v kozarčke in postavi v hladilnik za 4 ure
  8. Pred serviranjem pripravi jagodni preliv tako, da jih pretlačiš in pokuhaš v loncu z nekaj vode, lahko dodaš tudi nekaj sladkorja
  9. Preliv nato precedi skozi cedilo, okrasi panna cotto in postrezi

Dober tek!