Tortilja čips iz pečice

Tortilja čips iz pečice

Tortilja čips iz pečice je manj kalorična različica sicer ocvrtega tortilja čipsa. Poleg tega ga enostavno pripravimo doma, če le imamo nekaj tortilj na zalogi.

Tortilja čips iz pečice

Tortilja čips iz pečice lahko začinimo na številne različne načine. V tem receptu sem uporabil dimljeno mleto papriko, česen v prahu in parmezan. Super kombninacija pa je recimo tudi curry v prahu in nekaj žličk limetinega soka.

Tortilja čips naj bi nastal v Mehiki in nas spremlja že od leta 1940. Med pripravo tortilj so se poškodovani kosi izkazali kot odličnen prigrizek. Le ocvreti in začiniti jih je bilo potrebno. Vsekakor se je čips v vseh teh letih spremenil po okusu, sestavinah in načinu priprave. Mi bomo čips pripravili kot so ga nekoč in to je iz tortilj.

Količina: 2 porciji / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za tortilja čips:

  • 160 g koruznih ali pšeničnih tortilj
  • 20 g masla
  • 1 žllička mlete dimljene paprike
  • 1  žlička mletega česna
  • 1 žlička soli
  • 20 g parmezana

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 180°C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. Maslo stopimo in zlijemo v večjo mešalno skledo.
  3. Maslu primešamo papriko, česen in sol.
  4. Na rezalno desko zložimo tortilje, eno na drugo. Tortilje prerežemo na pol in nato vsako polovico razrežemo še na četrtinke.
  5. Tortilje, razrezane na manjše trikotnike, stresemo v mešalno skledo. Tortilje dobro premešamo z lopatko ali rokami.
  6. Ko so vse tortilje prekrite s pikantnim prelivom jih zložimo na pripravljen pekač.
  7. Čez zložene tortilje potresemo parmezan in jih prestavimo v pečico.
  8. Tortilje pečemo 12-14 minut. Iz pečice jih vzamemo, ko so še rahlo mehke in imajo lepo zlato rjavo barvo.
  9. Tortilje ohladimo, da postanejo hrustljave in jih postrežemo.

Nasveti:

Čips lahko postrežemo z različnimi omakami in namazi, kot so guacamole, humus, nacho sir, …

Priporočam, da za pripravo čipsa uporabite koruzne tortilje.

Poskusite tudi slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi