Gerbeaud torta

Gerbeaud torta

Gerbeaud torta ali rezina je tradicionalna madžarska sladica pripravljena iz plasti krhkega kvašenega testa, marelične marmelade, orehovega nadeva in čokoladnega preliva. Zelo prijetno krhko pecivo, z znano in prijetno kombinacijo okusov in tekstur.

Gerbeaud torta

Gerbeaud torta ima enostaven postopek priprave poleg tega jo lahko naredimo vnaprej saj je bolj okusna, če odstoji čez noč ali dan. Krhko kvašeno testo je rahlo nenavadno in med počivanjem testo ne naraste. Bi pa lahko rekli, da kvas poskrbi za dodaten okus in naredi krhko testo bolj rahlo.

Med testiranjem recepta smo ugotovili, da ima sladica popolnoma drugačen okus, če je ne prelijemo s temno čokolado. Takrat imajo rezine več sadne note in izpadejo bolj lahkotne, dovolj je če jih posujemo le s sladkorjem v prahu. Seveda imamo različne preference vendar pri peki je čarobno ravno to, da lahko iz dobrih osnov izpeljemo popolnoma novo sladico.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 16 rezin / Čas priprave: 2 h 30 min + čas hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 250 g masla sobne temperature
  • 500 g moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • ščep soli
  • lupinica 1 pomaranče
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica mleka
  • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta

Sestavine za nadev:

  • 200 g marelične marmelade
  • 200 g mletih orehov
  • 2 zavoja vanilijevega sladkorja
  • 10 g sladkorja

Sestavine za preliv:

  • 110 g temne čokolade (60-70 %)
  • 20 g olja

Priprava:

  1. Pripravimo pekač (20 x 30 cm), ki ga premažemo z maslom/oljem in ga obložimo s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in moko.
  3. Uporabimo lopatasti nastavek in mešamo 2 minuti, da dobimo drobtinasto teksturo.
  4. Dodamo suhi kvas, sladkor, sol, pomarančno lupinico, jajce in rumenjak ter na hitro premešamo.
  5. Zamenjamo lopatasti nastavek za mešanje za kljuko in dodamo kislo smetano, mleko in vanilijev ekstrakt. Mešamo pri srednji hitrosti 2 minuti, da dobimo gladko testo.
  6. Testo razdelimo na 3 enako težke kose.
  7. Vsak kos testa razvaljamo v pravokotnik (20 x 30 cm). Viške testa odrežemo in z njimi zakrpamo možne manjkajoče vogale.Testo valjamo na rahlo pomokani površini ali na papirju za peko. 
  8. Prvo plast testa prestavimo v pripravljen pekač in čez razmažemo 100 g marelične marmelade.
  9. V ločeni skledi skupaj zmešamo mlete orehe, vanilijev sladkor in sladkor. Polovico orehovega nadeva potresemo čez marelično marmelado.
  10. Čez orehov nadev položimo drugo plast testa, ki ga zopet premažemo s 100 g marelične marmelade in preostalo polovico orehovega nadeva.
  11. Nadev pokrijemo s tretjo plastjo testa.
  12. Celotni pekač pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati na toplem 45 minut.
  13. Pečico segrejemo na 190 °C.
  14. Torto pečemo 30-35 minut na sredini, brez ventilacije. Iz pečice jo vzamemo, ko je zgornja plast zlato rjave barve.
  15. Pečeno torto previdno obrnemo na glavo in jo vzamemo iz pekača. Torto popolnoma ohladimo. 
  16. V skledo stresemo nadrobljeno temno čokolado in prilijemo olje. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
  17. Ohlajeno torto prelijemo s stopljeno čokolado in jo enakomerno razmažemo po površini. Počakamo, da se čokolada strdi.
  18. Torto narežemo na manjše pravokotne rezine v velikosti napolitank. Gerbeaud torta je najboljša, ko en dan odstoji.
Gerbeaud torta

Nasveti:

Gereaud torto lahko naredimo v dveh korakih za lažjo pripravo. Spečeno torto ohladimo na sobno temperaturo nato jo tesno zavijemo v folijo za živila in jo pustimo odstati čez noč. Naslednji dan jo prelijemo s čokolado in narežemo.

Čas peke malo variira glede na pečico oziroma pekač (kovinski ali stekleni). Priporočam spremljanje po 25 minutah peke.

Hranimo jo v zaprti posodi na hladnem do 4-5 dni.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi