Kikirikijevi cupcakes s karamelo

Kikirikijevi cupcakes s karamelo

Kikirikijevi cupcakes s karamelo so kot skriti zaklad za vse ljubitelje arašidov, čokolade in karamele. Kolačke oziroma cupcakes sem spekel kar s pomočjo mešanice za mafine. Polnjeni so s slano mehko karamelo z dodatkom arašidov, ki so tudi sestavni del božansko okusne kreme.

Kikirikijevi cupcakes s karamelo

Kikirikijevi kolački s karamelo so res bomba. Po kombinaciji okusov nekoliko spominjajo na priljubljeno čokolado Snickers. Mafini iz Dolceline mešanice so naravnost božanski. Sočni, rahli in tako zelo enostavni za pripravo. Priznam, da sem prvič uporabljal to mešanico, ker načeloma rad vse pripravim sam, vendar je to resnično top izbira, sploh kadar želimo nekoliko olajšati in pohiteti.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za čokoladne muffine:

  • paket za čokoladne muffine Dolcela
  • Jajce
  • 100 ml olja
  • 150 ml vode

Slana maslena karamela:

  • 160 g sladkorja
  • 1 ½ žlice medu (30 g)
  • 90 ml sladke smetane
  • 80 g masla
  • 40 g grobo sesekljanih neslanih arašidov

Kikirikijeva krema:

  • 300 g mascarpone sira
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 140 g neslanega arašidovega masla
  • 250 ml smetane

Priprava čokoladnih muffinov:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in v pekač za muffine razporedimo priložene papirnate kalupe.
  2. V večjo mešalno skledo stresemo mešanico za muffine.
  3. Prilijemo olje, vodo in dodamo jajce.
  4. Premešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo enotno maso za kolačke.
  5. V biskvitno maso stresemo dobro polovico čokoladnih zvezdic in premešamo. Preostalo polovico prihranimo za kasneje.
  6. Maso za muffine vlijemo v paprinate kalupe in jih napolnimo do polovice.
  7. Pečemo jih 20 minut na sredini in brez ventilacije.
  8. Pečene muffine popolnoma ohladimo preden jih napolnimo in okrasimo s kremo.
  9. Med peko muffinov pripravimo karamelo.
  10. V lonec z debelim dnom stresemo polovico sladkorja in dodamo med. Premešamo in pri nižjem zmernem ognju stopimo sladkor. Nato dodamo preostalo polovico sladkorja in počakamo, da se karamelizira in dobi zlato jantarjevo barvo. Dodamo ½ žličke soli, premešamo in zmanjšamo ogenj.
  11. Prilijemo sladko smetano in dobro premešamo.
  12. Odstavimo in vmešamo maslo.
  13. Tretjino karamele prestavimo v skodelico. V preostalo karamelo vmešamo sesekljane arašide. Karamelo ohladimo, da se zgosti.
  14. V večji skledi z ročnim mešalnikom kremasto stepemo mascarpone sir, kikirikijevo maslo in sladkor v prahu.
  15. Prilijemo na pol stepeno sladko smetano in jo pri nižji hitrosti vmešamo. Vse skupaj stepamo le 15, 20 sekund. Kremo prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  16. Kolačkom izrežemo sredico,  približno 1 cm široko in 1,5 cm globoko. Sredice napolnimo s karamelo zmešano z arašidi.
  17. Sedaj na muffine nabrizgamo kikirikijevo kremo in karamelo brez arašidov.
  18. Okrasimo jih z zlatimi sladkornimi kroglicami in prihranjenimi čokoladnimi zvezdicami.
  19. Postrežemo jih rahlo ohlajene.
Kikirikijevi cupcakes s karamelo
Kikirikijevi cupcakes s karamelo

Nasveti:

Mafine lahko spečete tudi s svojim ali drugim receptom, ni potrebno uporabiti mešanice.

Pri pripravi karamele bodite potrpežljivi. Vedno uporabite čisto posodo z debelim dnom in karamelo kuhajte na nižjem srednjem ognju, sicer lahko hitro zagreni.

Poskusite tudi posset – limonino kremo in bananino pito s čokolado.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi