Mlečne rezine oziroma milk šnite so sladica, ki jo preprosto obožujem že od nekdaj. Vedno sem pa bil rahlo razočaran nad tem kako majhne dejansko so te rezine, ko jih kupiš v trgovini. Zato je tukaj recept, kjer si lahko odrežemo poljubno veliko mlečno rezino in potešimo otroka v sebi.

Mlečne rezine, ki so pred vami so pripravljene s sočnim, brezglutenskim biskvitom, ki je odlična osnova tudi za ostale mousse tortice. Mlečna krema pa je sladkana z medom. Kaj še čakate? Prižgite pečico in akcija!

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 10 rezin / Čas priprave: 60 minut + 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc L
  • 170 g sladkorja
  • 50 g temnega kakava

Sestavine za mlečni nadev:

  • 250 g ricotte
  • 340 ml sladke smetane
  • 90 g cvetličnega medu
  • 3 listi želatine ali 5 g v prahu
  • 1 žlička vanilijeve esence

Priprava čokoladnega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 205 °C in pripravimo pekač 30 x 40 cm, ki ga obložimo s silikonsko podlago ali papirjem za peko. Podlago ali papir premažemo s tanko plastjo olja ali pa uporabimo olje v spreju.
  2. Za biskvit bomo potrebovali 6 rumenjakov in 5 beljakov. Uporabimo jajca velikosti L.
  3. Rumenjake stepamo s 85 g sladkorja. Stepamo jih slabih 5 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso.
  4. V drugi skledi pripravimo meringo. Beljake stepamo pri srednji hitrosti, do bele in mehurčkaste teksture. Nato med stepanjem počasi dodajamo 85 g sladkorja. Meringo stepamo do čvrstih vrhov.
  5. K jajčni masi dodamo  ⅓ stepene meringe in premešamo.
  6. Nato dodamo presejan temni kakav in zmešamo do enotno rjave mase.
  7. Sedaj v dveh korakih primešamo preostalo meringo. Mešamo nežno in ne predolgo, saj želimo ohraniti volumen.
  8. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač. Površino biskvita zgladimo in enakomerno razporedimo po pekaču.
  9. Biskvit pečemo 6-8 minut, na sredini in brez ventilacije. Ker je biskvit čokoladen bo težje ugotoviti pečenost. Zato si pomagamo z zobotrebcem, zapičimo ga v sredino biskvita in če pride ven čist, je biskvit pečen.
  10. Pečen biskvit popolnoma ohladimo v pekaču, nato obrežemo robove, čez položimo papir za peko in rezalno desko, ter obrnemo biskvit. Previdno odstranimo podlogo ali papir za peko.
  11. Pripravimo globok pravokoten pekač v velikosti 20 x 30 cm in ga obložimo z alu folijo.
  12. Biskvit po dolgi stranici razpolovimo in v pekač položimo eno plast biskvita. Drugo polovico pustimo ob strani.
  13. V skodelico hladne vode damo 3 liste želatine in jih namakamo 10 minut.
  14. V večji skledi stepamo 250 ml sladke smetane do srednje čvrstih vrhov. Pustimo ob strani.
  15. V manjšem loncu zavremo 90 ml sladke smetane. Odstavimo z ognja in vmešamo 90 g medu.
  16. Namočeno želatino dobro odcedimo in jo vmešamo v toplo smetano.
  17. V skledo damo ricotto in prilijemo medeno smetano. Premešamo z lopatko ali metlico, do gladke in tekoče kreme.
  18. Sedaj ricotto vmešamo v stepeno sladko smetano. Mešamo z nežnimi gibi in pazimo, da dobimo enotno zmešano kremo.
  19. Kremo vlijemo v pekač in jo enakomerno razporedimo. Sedaj čez položimo še drugo plast biskvita.
  20. Mlečne rezine postavimo v hladilnik za 3 ure ali čez noč.
  21. Ohlajene rezine narežemo na poljubno velike pravokotnike in jih pustimo odstati 5 minut na sobni temperaturi.

Nasveti:

Rikota v tem receptu je tista, ki poskrbi za bolj intenziven mlečni okus. Ta se dobro znajde tudi v panakoti. Njami!

Poskusite tudi cheesecake brownije in presno mangovo torto s slano karamelo.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje