Bogate toast šnite
Bogate toast šnite so prava izbira za hitro kosilo, večerjo ali sobotni zajtrk. Sam jih pogosto pripravim, ko pridem domov nekoliko bolj pozno in se z večerjo že kar malo mudi. So hitro pripravljene, preproste in brezkompromisno okusne. Točno takšne, kot jih imam najraje.

Bogate toast šnite sem napolnil z nadevom iz pora, mlade špinače, šampinjonov in cheddar sira. Vse skupaj je lepo začinjeno s čilijem in malce dimljene paprike. Lahko pa uporabite kakršenkoli nadev. Priporočam, da uporabite kar imate na voljo v hladilniku.
Količina: 2 osebi / Čas priprave: 25 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 984 kcal |
Beljakovine | 46 g |
Ogljikovi hidrati | 56 g |
Maščobe | 69 g |
Sestavine:
- 70 g pora
- 200 g šampinjonov
- 125 g mlade špinače
- 30 g masla
- pol žličke soli
- pol žličke dimljene paprike
- čili ali poper po okusu
- 6 rezin toasta
- 4 rezine cheddar sira
- 4 jajca
- 120 ml smetane
- 30 g ribanega parmezana
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Pripravimo pekač velikosti približno 20×25 cm in ga namastimo.
- Por in šampinjone očistomo in narežemo na tanjše rezine.
- V ponvi segrejemo maslo in na njem najprej 3 minute pražimo por, nato dodamo še šampinjone in pražimo dokler ne spustijo vode.
- Sedaj dodamo še oprano mlado špinačo in vse skupaj kuhamo dokler špinača ne oveni.
- Proti koncu kuhanja dodamo sol, dimljeno papriko, čili ali poper. Premešamo in odstavimo.
- V skodelici z metlico zmešamo jajca, smetano in ščep soli.
- Sedaj vzamemo namaščen pekač in vanj položimo prvo plast toastov. Pekač je lahko tudi drugačne dimenzije.
- Jaz sem v pekač položil dva cela toasta, enega pa razrezal na polovički in še dopolnil praznino v pekaču.
- Sedaj povrh prve plasti toastov razporedimo nadev, čez položimo rezine sira in pokrijemo še z drugo plastjo toastov. Tudi tukaj poskusimo zapolniti čim večji del pekača.
- Toaste prelijemo z jajčno mešanico, posujemo z ribanim parmezanom in prestavimo v pečico.
- Pečemo 15 minut pri 180 °C na sredini in brez ventilacije. Nato vklopimo žar in ventilacijo, temperaturo dvignemo na 250 °C in pečemo še približno 3 minute. Pazimo, da se toasti ne prepečejo.
- Postrežemo še tople.

Nasveti:
Namesto toastov lahko uporabite tudi star kruh.
Nadev prilagodite svojim željam. Krasna kombinacija je tudi z ostanki včerajšnjega piščanca, špinačo in brie sirom.
Poskusite tudi Kruhov narastek z bučkami ali Začinjen tahini preliv.
Dober tek!