Cimetove zvezdice

Cimetove zvezdice

Cimetove zvezdice so tradicionalno pecivo, ki ga največkrat postrežemo v prazničnem času. Mehke, aromatične in kar topijo se v ustih. Če iščete okusno brezglutensko pecivo, potem so cimetove zvezdice ena izmed boljših izbir.

Cimetove zvezdice

Cimetove zvezdice so mi bile vedno tako lične. S svojim belim prelivom, ki sem ga kot otrok občudoval in najprej polizal z vrha piškota. Njami.

Piškoti so tako zelo okusni, sploh za nas, ljubitelje cimeta in prijetnih, toplih prazničnih začimb. Priprava je enostavna, še največ komplikacij je pri izrezovanju zvezdic, saj je masa za piškote relativno mehka in lepljiva. Pomagamo si tako, da testo dobro ohladimo in pri izrezovanju zvezdic modelček vmes splaknemo s hladno vodo. Zdaj pa hitro zavihat rokave in akcija. Naj zadiši 🙂

V receptu sem uporabil začimbe Maestro.

Količina: 40-50 zvezdic / Čas priprave: 60-70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 3 beljaki
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 450 g mletih mandljev
  • 4 žličke mletega cimeta
  • ½ žličke muškatnega oreščka

Priprava:

  1. V večji skledi stepemo beljake do mehkih vrhov.
  2. K beljakom postopoma primešamo sladkor v prahu. Dobili bomo gosto in svetlečo belo maso.
  3. Štiri žlice beljakove mase prestavimo v manjšo skodelico za kasneje.
  4. V preostalo maso stresemo mlete mandlje, mleti cimet in muškatni orešček. Dobro premešamo, da dobimo enotno obarvano piškotno testo.
  5. Testo položimo na živilsko folijo, ga rahlo sploščimo in oblikujemo v pravokotnik. Tesno ga zavijemo v folijo in prestavimo na hladno za 1 uro.
  6. Preden vzamemo testo iz hladilnika segrejemo pečico na 140 °C.
  7. Delovno površino rahlo pomokamo z mletimi mandlji in nanjo položimo testo. Testo razvaljamo na debelino 7-10 mm.
  8. Z vlažnim piškotnim izsekovalcem v obliki zvezde izrežemo piškote in jih polagamo na pladenj prekrit s papirjem za peko.
  9. Izrezane piškote premažemo s prihranjeno beljakovo maso.
  10. Piškote pečemo 15 minut, na sredini in brez ventilacije.
  11. Pečene cimetove zvezdice prestavimo na rešetke, kjer jih popolnoma ohladimo.
  12. Hranimo jih v zaprti posodi na sobni temperaturi dokler jih ne zmanjka.
Cimetove zvezdice
Cimetove zvezdice

Nasveti:

V kolikor vam čas dopušča, maso za zvezdice pripravite dan vnaprej. Dobro je, da testo odstoji čez noč, tako se bodo začimbe bolj povežejo.

Poskusite tudi janeževe upognjence in presne sveže limonine kroglice.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi