Ajdov burek s sladkim krompirjem

Ajdov burek s sladkim krompirjem

Ajdov burek s sladkim krompirjem je nastal, ko sem nekega dne kuhal ajdovo kašo z gobami in se spraševal zakaj jo čisto premalokrat uporabljam v receptih? Juhe, narastki, kaše … vse ok, kaj pa burek? In kaj bi poleg ajde lepo dopolnilo okuse in teksture? Rezultat je ta recept, ki me je resnično povsem navdušil. Slastno!

Ajdov burek s sladkim krompirjem

Burek ali pita, če sem bolj natančen ni nujno samo poulična hrana. Domači so najboljši in za tega lahko rečem, da je resnično domačega okusa. Tudi polnila je več kot ga sicer

V receptu sem uporabil ajdovo kašo Zlato polje.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 150 g ajdove kaše Zlato polje
  • lovorjev list
  • 800 g sladkega krompirja
  • 4 žlice olja
  • 8 strokov česna
  • 1 ½ žličke soli
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 ½ žlice balzamičnega kisa
  • ¾ žličke mlete kumine
  • ¾ žličke črnega popra
  • 150 ml olja
  • 100 ml vode
  • 450 g vlečenega testa Zlato polje (9 listov)

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo okrogel pekač premera 27-28 cm, ki ga dobro namastimo.
  2. V osoljeno vrelo vodo (650 ml) stresemo ajdovo kašo in lovorjev list. Kašo kuhamo 10-15 minut. Kašo po potrebi odcedimo.
  3. V večji ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljan česen.
  4. Sladki krompir olupimo, naribamo in ga stresemo v ponev.
  5. Solimo, premešamo in pražimo 10 minut.
  6. Dodamo ajdovo kašo, dimljeno papriko, balzamični kis, mleto kumino in črni poper. Dobro premešamo in odstavimo z ognja.
  7. V vrču skupaj zmešamo olje in vodo.
  8. List vlečenega testa premažemo z oljno mešanico in čez potresemo 2-3 žlice nadeva. Vlečeno testo zavijemo s krajše stranice v zvitek.
  9. Zvitek testa zavijemo v rolo in jo postavimo na sredino pekača.
  10. Postopek ponovimo s preostalimi listi vlečenega testa. Zvitke v krogu zlagamo v pekač, da dobimo obliko velike spirale.
  11. Burek dobro premažemo z oljno mešanico in ga postavimo v ogreto pečico.
  12. Burek pečemo 25 minut pri 200 °C, na sredini in brez ventilacije. Burek zalijemo s preostalo oljno mešanico in ga pečemo še 10 minut.

Burek pustimo na pultu 10 minut, da se ohladi nato ga narežemo in postrežemo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi