Brookie je čudežni piškot, kjer sta uspešno združena hrustljavi piškot s čokoladnimi koščki in mehek brownie kolač. Ja, brookie bo postal tvoja nova obsesija.

Brookie je fantastična kombinacija dveh meni zelo ljubih sladic. V sebi skriva tanko hrustljavo plast piškotov s koščki čokolade in debelejšo plast čokoladnega brownija, ki ima sočno in mehko sredico. Piškote naredimo malo večje, da je zakon dveh sladic še bolj dekadenten in nepozaben. Piškotna mase je malo več od brownijev, tako da nam ostane par golih piškotov s čokolado za tiste, ki pazijo na kalorije;)

Količina: 9 brokijev / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za piškote s koščki čokolade:

  • 50 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • ¼  žličke soli
  • ½  jajca
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 120 g moke
  • ¼  žličke pecilnega praška
  • ¼  žličke sode bikarbone
  • 50 g temne čokolade 60 %

Sestavine za brownie maso:

  • 120 g temne čokolade 60 %
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 60 g belega sladkorja
  • ¼  žličke soli
  • 50 g moke
  • 10 g temnega kakava
  • ½ žličke pecilnega praška

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Premešamo.
  2. V drugi skledi stepemo maslo sobne temperature in rjavi sladkor. Stepamo 2-3 minute, da dobimo rahlo maso z mazljivo teksturo.
  3. Za piškote potrebujemo 30 g jajca. Celo jajce razžvrkljamo in ga pol vlijemo k masleni masi. Maso stepamo toliko časa, da se jajce poveže z maslom.
  4. Nato vmešamo vanilijev ekstrakt.
  5. Dodamo moko in na hitro premešamo, le toliko, da se sestavine povežejo v enotno maso.
  6. Čokolado z nožem nadrobimo na res majhne koščke, saj bomo piškote valjali na 2 mm debeline. Čokolado vmešamo na roke.
  7. Testo razvaljamo med dvema papirjema za peko. Razvaljamo ga na 2 mm debeline in ga prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  8. Vmes pripravimo maso za brownije.
  9. Čokolado nadrobimo in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
  10. K stopljeni čokoladi dodamo maslo sobne temperature ter mešamo toliko časa, da se maslo v celoti stopi in poveže. Pustimo hladiti na sobni temperaturi.
  11. V skledi stepemo jajce skupaj s sladkorjem. Stepamo 4-5 minut, da dobimo svetlo, kremno maso, ki za sabo pusti sled.
  12. Sedaj k jajčni masi med mešanjem postopoma dodajamo stopljeno čokolado.
  13. K čokoladni masi stresemo presejano moko, temen kakav, sol in pecilni prašek. Dobro premešamo, da dobimo enotno gosto maso, ki je še vedno tekoča.
  14. Brownie maso prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom, ki ima 2 cm premera. Lahko brizgamo tudi brez nastavka, le vrečki odrežemo dovolj široko konico.
  15. Ohlajeno piškotno testo po potrebi še malo razvaljamo, da dobimo res tanko plast. Nato izrežemo okrogle piškote s premerom 5-6 cm. Izrezane piškote položimo na pekač prekrit s papirjem za peko. Med njimi pustimo 1 cm razmika.
  16. Sedaj na piškote nabrizgamo brownie maso. Nabrizgamo jo skoraj do roba piškota. Okoli brownie mase naj ostane 2-3 mm piškotnega roba.
  17. Piškote pečemo 15 minut  pri 180 ° C, na sredini in brez ventilacije.
  18. Piškoti so najboljši sveže pečeni, vendar se odlično obdržijo 2-3 dni v zaprti posodi.

Brookie - piškot z brownijem

Nasveti:

Piškotno maso lahko pripravimo tudi v naprej, če se nam zdi priprava preveč časovno zamudna.

Če imamo bolj vročo pečico, čas preke prilagodimo saj želimo, da ima brownie še rahlo mehko sredico.

Priporočam da posežete po bolj kvalitetni čokoladi, ki je vsaj 50 % za čimboljši okus.

Poskusi še janeževe upognjence in presni Bounty.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje