Ocvrti sir, ena izmed mojih najljubših razvad. Verjetno mi je tako prirastel k srcu, ker sem ga v časih študentskih bonov, kot vegetarijanec pogosto imel na krožniku. Kupljen je super, a domač je preprosto najboljši.

Ocvrti sir si ponavadi pripravim na zalogo. Po tem, ko ga spaniramo, ga enostavno zapakiramo v posodo in ga zamrznemo. Domači je cenejši in okusnejši. Za cvrtje najraje uporabim gavdo ali jošt.

Količina: 10 rezin /  Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 2 od 5

Ocvrti sir

Sestavine za ocvrti sir:

  • 500 g gavde v kosu
  • 100 g krušnih drobtin
  • 50 g moke
  • 2 jajci
  • Poper
  • Olje za cvrtje

Priprava:

  1. V loncu segrejemo olje za cvrtje.
  2. Sir narežemo na 10 rezin. Rezine naj bodo debele približno centimeter.
  3. Rezine sira nato rahlo popramo.
  4. V tri krožnike razporedimo moko, jajci in drobtine. Jajci razžvrkljamo z vilico in se lotimo paniranja.
  5. Vsako rezino namočimo najprej v moko, nato v jajca in na koncu še v drobtine. Bodimo pozorni, da sir spaniramo tudi ob straneh. Postopek nato še enkrat ponovimo, rezine namočimo v jajca in drobtine.
  6. Rezine sira postavimo v vroče olje in ga cvremo na vsaki strani 2-3 minute, oziroma dokler ni zlato-rjave barve.
  7. Olje mora biti dovolj vroče, sicer se bo sir med cvrtjem stopil in se lahko razlije po ponvi.
  8. Postavimo na papirnate brisačke, da popivnamo odvečno maščobo.
  9. Postrežemo kot prilogo, ali glavno jed za tiste dni, ko nam preprosto ni mar za kalorije.

Nasveti:

Fino je, da je sir, ki ga bomo cvrli polnomasten. Uporabimo lahko tudi Edamca ali Jošt.

Sir pred cvrtjem paniramo dvakrat, da se izognemo razlijtu sira med cvrtjem.

Poleg drobtin lahko v panado dodamo zelišča.

Sir lahko spečemo tudi v pečici in se tako izognemo dodatni količini maščob.

Poskusite tudi vegi kroglice iz sladkega krompirja in presni ohrovtov čips.

Dober tek!