Polpeti s proseno kašo in sladkim krompirjem
Polpeti s proseno kašo in sladkim krompirjem so čudovita priloga, ki jo lahko brez problema vključimo v katerikoli obrok v dnevu. Polpeti se pripravijo hitro in enostavno brez multipraktika. Odlični so hrustljavo topli ali hladni ob poširanem jajcu, sveži solati, v tortilji, …
Polpeti s proseno kašo in sladkim krompirjem imajo zelo prijetno teksturo in med peko v pečici dobijo fino hrustljavo skorjico. So zelo aromatični in bogatega okusa. Limetina lupinica fantastično poveže in poudari vse sestavine, ki so v polpetih. Polpetom se zelo podajo sezamova semena, a če so nam odveč lahko polpete pomokamo tudi v mleti proseni kaši, ki naredi polpete prijetno hrustljave in tako ostanejo brez glutena.
Količina: 10 polpetov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na polpet) | |
Energetska vrednost | 109 kcal |
Beljakovine | 4 g |
Ogljikovi hidrati | 11 g |
Maščobe | 6 g |
Sestavine:
- 70 g prosene kaše
- ½ žličke soli
- 200 g sladkega krompirja
- 1 manjša rdeča čebula
- 4 stroki česna
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 50 g naribanega parmezana
- 1 žlička soli
- 1 ščep mlete kumine
- 2 žlički limetine lupinice
- sezam
Priprava:
- Proseno kašo na suho pražimo 3 minute, nato jo zalijemo z vodo, dodamo ½ žličke soli in premešamo. Zavremo in kuhamo na zmernem ognju 12-15 minut. Odvečno vodo odlijemo in kašo ohladimo.
- Med kuhanjem kaše, v ločenem loncu skuhamo sladki krompir. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo v pire. Krompir ohladimo.
- V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo na drobno sesekljano rdečo čebulo. K čebula postane mehka, dodamo naribane stroke česna in pražimo še 2 minuti.
- Sedaj segrejemo pečico na 200 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
- V večjo skledo dodamo kuhamo proseno kašo, pire sladkega krompirja, prepraženo čebulo in česen, mleta lanena semena, nariban parmezan, sol, mleto kumino in limetino lupinico. Dobro premešamo in z rokami oblikujemo 50 g težke kroglice. Kroglice rahlo sploščimo in jih povaljamo v sezamu.
- Polpete prestavimo na pladenj in jih pečemo 25-30 min. Pečemo jih na sredini pečice, z vklopljeno ventilacijo. Vmes jih enkrat obrnemo.
- Postrežemo jih tople ali hladne kot prilogo poleg solate, mesa, jajc ali zelenjavne priloge.
Nasveti:
Polpete lahko naredimo tudi v veganski verziji, tako da se izognemo naribanemu parmezanu.
Proseno kašo in krompir lahko skuhamo tudi dan prej in si tako še skrajšamo čas kuhanja v enem kosu.
Polpeti se odlično znajdejo v različnih slanih wrapih in tortiljah.
V hladilniku zdržijo 2-3 dni.
Poskusi še polpete iz ajde in kvinoje ter piknik burger.
Dober tek!