Bananin kolač z orehi
Bananin kolač z orehi je hitra rešitev, ko imamo na zalogi nekaj preveč zrelih banan. Kolač je sočen, rahel in bogatega okusa. Za hrustljavi grižljaj poskrbi slasten orehov drobljenec.
Bananin kolač z orehi ni samo kolač, temveč odličen posladek, ki nas pocrklja in dobro nasiti. Pripravi se ga hitro in samo v eni skledi. V kolač gredo 4 zelo zrele banane, ki dodajo rahlo meden okus in ustvarijo odlično teksturo kolača. K medu se odlično podajo orehi, ki dodajo svežino in hrustljav element. Kolač se super obdrži na hladnem tudi več dni.
Količina: 12 rezin / Čas priprave: 65 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na rezino) | |
Energetska vrednost | 335 kcal |
Beljakovine | 6 g |
Ogljikovi hidrati | 41 g |
Maščobe | 18 g |
Sestavine za kolač:
- 60 g masla sobne temperature
- 200 g moke
- 5 g sode bikarbone
- 100 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 jajci
- 50 g medu
- 50 g grobo nasekljanih orehov
- 400 g zrelih banan
Sestavine za hrustljavi orehov drobljenec:
- 50 g hladnega masla
- 50 g moke
- 50 g sladkorja
- 1 žlička mlete tonke
- 50 g mletih orehov
- 70 g grobo nasekljanih orehov
Priprava kolača in drobljenca:
- Pečico segrejemo na 170 °C in pripravimo pravokotni pekač (30 x 12 cm), ki ga premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
- V večji skledi zmešamo zmehčano maslo sladkor in sol. Stepamo do lahke, svetle in kremaste teksture.
- Nato postopoma primešamo jajci. Jajca morajo biti sobne temperature, da se bodo lepo povezala z masleno maso.
- V skledo dodamo med, grobo nasekljane banane in orehe. Dobro premešamo z lopatko.
- V skledo presejemo moko in sodo bikarbono ter nežno premešamo.
- Maso za kolač prelijemo v pripravljen pekač.
- Sedaj pripravimo orehov drobljenec.
- V skledo damo na kocke narezano hladno maslo, moko, sladkor, tonko in mlete orehe. Vse skupaj premešamo in drgnemo med prsti, da dobimo drobtinasto teksturo. Nato primešamo še grobo nasekljane orehe.
- Čez kolač potresemo orehov drobljenec in ga postavimo v ogreto pečico.
- Kolač pečemo na sredini 45 minut. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredino kolača. Če je zobotrebec čist, je naš kolač pečen.
- Kolač ohladimo v pekaču nato ga vzamemo ven in razrežemo.
Nasveti:
Za kolač uporabimo zelo zrele banane za slajši in bolj bogat okus.
Namesto orehov lahko uporabimo ameriške orehe, lešnike ali pražene arašide.
Tonko lahko nadomestimo z vanilijo, cimetom, kardamomom,..
Kolač zdrži v hladilniku 3 dni, zavit v folijo za živila.
Poskusi še LCHF kruh brez oreščkov in čokoladno mono tortico s figami.
Dober tek!