Bananin kolač z orehi

Bananin kolač z orehi

Bananin kolač z orehi je hitra rešitev, ko imamo na zalogi nekaj preveč zrelih banan. Kolač je sočen, rahel in bogatega okusa. Za hrustljavi grižljaj poskrbi slasten orehov drobljenec.

Bananin kolač z orehi

Bananin kolač z orehi ni samo kolač, temveč odličen posladek, ki nas pocrklja in dobro nasiti. Pripravi se ga hitro in samo v eni skledi. V kolač gredo 4 zelo zrele banane, ki dodajo rahlo meden okus in ustvarijo odlično teksturo kolača. K medu se odlično podajo orehi, ki dodajo svežino in hrustljav element. Kolač se super obdrži na hladnem tudi več dni.

Količina: 12 rezin / Čas priprave: 65 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na rezino) 
Energetska vrednost 335 kcal
Beljakovine6 g
Ogljikovi hidrati41 g
Maščobe18 g

 

Sestavine za kolač:

  • 60 g masla sobne temperature
  • 200 g moke
  • 5 g sode bikarbone
  • 100 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 2 jajci
  • 50 g medu
  • 50 g grobo nasekljanih orehov
  • 400 g zrelih banan

Sestavine za hrustljavi orehov drobljenec:

  • 50 g hladnega masla
  • 50 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička mlete tonke
  • 50 g mletih orehov
  • 70 g grobo nasekljanih orehov

Priprava kolača in drobljenca:

  1. Pečico segrejemo na 170 °C in pripravimo pravokotni pekač (30 x 12 cm), ki ga premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
  2. V večji skledi zmešamo zmehčano maslo sladkor in sol. Stepamo do lahke, svetle in kremaste teksture.
  3. Nato postopoma primešamo jajci. Jajca morajo biti sobne temperature, da se bodo lepo povezala z masleno maso.
  4. V skledo dodamo med, grobo nasekljane banane in orehe. Dobro premešamo z lopatko.
  5. V skledo presejemo moko in sodo bikarbono ter nežno premešamo.
  6. Maso za kolač prelijemo v pripravljen pekač.
  7. Sedaj pripravimo orehov drobljenec.
  8. V skledo damo na kocke narezano hladno maslo, moko, sladkor, tonko in mlete orehe. Vse skupaj premešamo in drgnemo med prsti, da dobimo drobtinasto teksturo. Nato primešamo še grobo nasekljane orehe.
  9. Čez kolač potresemo orehov drobljenec in ga postavimo v ogreto pečico.
  10. Kolač pečemo na sredini 45 minut. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredino kolača. Če je zobotrebec čist, je naš kolač pečen.
  11. Kolač ohladimo v pekaču nato ga vzamemo ven in razrežemo.
Bananin kolač z orehi

Nasveti:

Za kolač uporabimo zelo zrele banane za slajši in bolj bogat okus.

Namesto orehov lahko uporabimo ameriške orehe, lešnike ali pražene arašide.

Tonko lahko nadomestimo z vanilijo, cimetom, kardamomom,..

Kolač zdrži v hladilniku 3 dni, zavit v folijo za živila.

Poskusi še  LCHF kruh brez oreščkov in čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi