Piščančja Tikka Masala je zanimiva jed, ki malce povleče proti Indiji, a hkrati tudi proti Veliki Britaniji, kjer je med bolj priljubljenimi jedmi. Receptov je na tisoče. Moj je dokaj preprost, nima eksotičnih sestavin. Izjema je garam masala, a tudi to najdeš v vsaki bolje založeni prodajalni. Čas priprave? Skupaj z mariniranjem okoli ura in pol do dve. Finta je, da lahko recimo omako pripraviš naenkrat in jo hraniš v hladilniku nekaj dni. Z malce razmisleka se lahko tikka masalo pripravi zelo ekspresno tudi med tednom.

Sestavine

Meso

  • 500 g piščančjih prsi

Marinada

  • 3 žlice navadnega jogurta
  • 1 čž soka limone
  • 1 čž mlete kumine
  • 1/3 čž mletega cimeta
  • 3 ščepci kajenskega popra
  • 3 ščepci mletega temnega popra
  • 1/2 čž mletega ingverja
  • 2 čž soli
  • 1 čž mlete rdeče paprike

Omaka

  • 1 žlica masla
  • 2 nasekljana česna
  • 1 čž rdeče mlete paprike
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1/2 čž garam masale
  • 1 čž soli (po okusu na koncu priprave)
  • 2 dl sladke ali kokosove smetane
  • 1/2 čž mlete kumine
  • peteršilj

Postopek

Marinada

  • pripravi marinado – zmešaj jogurt, sok limone, kumino, cimet, kajenski in temni poper, ingver, rdečo papriko in sol

Meso

  • meso nareži na manjše kose, enako kot za ražnjiče
  • meso v marinado, premešaj, pokrij, v hladilnik za 1 uro
  • popraži v pečici, 10 min na vsaki strani

Omaka

  • na maslu prepraži česen
  • dodaj kumino, papriko, garam masalo in paradižnikovo omako
  • dodaj še smetano in kuhaj na zelo zmerni temperaturi dokler se omaka ne zgosti (cca 20 min)
  • dodaj kose pečenega piščanca in na zelo zmerni temperaturi kuhaj še 10 minut (vmes občasno mešaj)
  • dodaj sol po okusu
  • postreži, okrasi z nasekljanim peteršiljem

Priporočene priloge: riž, naan kruh, lahko tudi lepinje, tortilje ali preprosto kruh