Piščančja Tikka Masala je zanimiva jed, ki malce povleče proti Indiji, a hkrati tudi proti Veliki Britaniji, kjer je med bolj priljubljenimi jedmi.

Piščančja Tikka Masala je lahko pri vsakem kuharju drugačna, saj obstaja malo morje različnih receptov. Moj je dokaj preprost, nima eksotičnih sestavin. Izjema je garam masala, a tudi to najdeš v vsaki bolje založeni prodajalni.

Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za marinado:

  • 500 g piščančjih prsi
  • 3 žlice navadnega jogurta
  • 1 žlička soka limone
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1/3 žlička mletega cimeta
  • 3 ščepci kajenskega popra
  • 3 ščepci mletega temnega popra
  • 1/2 žlička mletega ingverja
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička mlete rdeče paprike

Sestavine za omako:

  • 1 žlica masla
  • 2 nasekljana česna
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke garam masale
  • 1 žlička soli (po okusu na koncu priprave)
  • 2 dl sladke ali kokosove smetane
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • peteršilj

Priprava:

Marinada

  • pripravi marinado – zmešaj jogurt, sok limone, kumino, cimet, kajenski in temni poper, ingver, rdečo papriko in sol

Meso

  • meso nareži na manjše kose, enako kot za ražnjiče
  • meso v marinado, premešaj, pokrij, v hladilnik za 1 uro
  • popraži v pečici, 10 min na vsaki strani

Omaka

  • na maslu prepraži česen
  • dodaj kumino, papriko, garam masalo in paradižnikovo omako
  • dodaj še smetano in kuhaj na zelo zmerni temperaturi dokler se omaka ne zgosti (cca 20 min)
  • dodaj kose pečenega piščanca in na zelo zmerni temperaturi kuhaj še 10 minut (vmes občasno mešaj)
  • dodaj sol po okusu
  • postreži, okrasi z nasekljanim peteršiljem

Priporočene priloge: riž, naan kruh, lahko tudi lepinje, tortilje ali preprosto kruh