Lešnikovo ajdove bombice
Domači lešnikovi keksi z ajdovo moko in eritritolom ali sladkorjem. So preprosti, ni kaj zafrkniti, dišijo in očarajo z občutkom nostalgije. To so tisti piškoti, ki te ponesejo v čase nedeljskih druženj s starimi mamami in babicami. Zapri oči in ugrizni v enega.
Sestavine (cca 40 piškotov)
- 2 jajci
- 100 g sladkorja (v tem receptu je uporabljen eritritol od Medexa)
- 1 žlička (5 ml) vanilijevega ekstrakta
- ½ žličke vanilije
- 1 žlica (15 ml) limoninega soka
- 300 g lešnikov (ali mletih, a sveže mleti bodo še posebej zadišali)
- 100 g ajdove moke
- 80 g masla (sobne temperature)
- ¼ žličke sode bikarbone
- In dodatno za posip:
- 4 žlice sladkorja v prahu, 1 vrečka vanilijevega sladkorja in žlička vanilije
Priprava
- lešnike drobno zmelji in dodaj še ostale sestavine, z mešalnikom zmešaj v testo
- pripravljeno testo naj bo v hladilniku vsaj eno uro, še raje 2
- pripravi posip iz sladkorja v prahu, vanilijevega sladkorja in vanilije
- iz ohlajenega testa oblikuj kroglice (velikost orehov) in jih povaljaj v sladkorni mešanici
- na pekaču naj bodo položeni dovolj daleč narazen (cca 4-5 cm)
- peci jih 12 minut na 180 stopinj
- zraven si privošči skodelico cimetove kave