Vegi klobase (veganske)
Vegi klobase bodo končno odgovorile na večno vprašanje kaj pripraviti za goste, ki ne jedo mesa. Opažam, da je ta težava najbolj pogosta pri družinskih piknikih. Pred vami je preprost recept, ki bo navdušil. Vegi klobase so tudi zelo praktične, saj jih ni potrebno kuhati in jih lahko hranimo v zamrzovalniku.
Vegi klobase sem na družinske piknike ponavadi prinesel kar s seboj. Mesa ne jem že skoraj dvajset let in moram reči, da je ta recept za domače vegi klobase zame pravo razodetje. Namreč redno jih kupujem za razne piknike in prav nikoli doslej nisem pomislil, da bi jih pripravil kar doma. Na takšen način lahko resnično izberemo kvalitetne vsebine in se izognemo nepotrebnim konzervansom.
Količina: 7-8 vegi klobas / Zahtevnost: 3 od 5 / Čas priprave: 30 minut
Sestavine za vegi klobase:
- 100 g praženih mletih orehov
- 1 čebula
- 250 g šampinjonov
- 40 g vloženih suhih paradižnikov
- 60 g drobtin
- Dve žlički dimljene paprike
- Žlička česna v prahu
- Žlčka soli
Postopek:
- Mlete orehe najprej popražimo v ponvi in odstranimo.
- Čebulo olupimo in nasekljamo na drobne koščke.
- Šampinjone očistimo in narežemo.
- V ponev dodamo žlico olja in na njej posteklenimo čebulo.
- Dodamo še šampinjone in jih pražimo toliko časa, da spustijo večino vode.
- V posodo mešalnika dodamo praženo čebulo in šampinjone, dodamo krušne drobtine, dimljeno mleto papriko, česen v prahu in sol. Vse dobro premešamo.
- K masi primešamo še orehe in premešamo. Maso za vegi klobase postavimo za 10 minut v hladilnik, da se nekoliko ohladi.
- Z vlažnimi rokami oblikujemo 60 g težke kroglice.
- Kroglice nato razvaljamo v obliko klobase premera približno 2 cm. Dolžina klobas naj bo okoli deset centimetrov.
- Vegi klobase lahko zdaj preprosto popražimo v ponvi in jih postrežemo v hot dogih, kot prilogo k zelenjavi ali jih narežemo na kolobarje in uporabimo kot nadev za pico ali sendviče.
- Pri praženju bodimo pozorni, da klobase vseskozi nežno premikamo po ponvi, da se te ne sprimejo na dno. Pražimo jih na srednjem ognju toliko časa, da skorjica porjavi. Približno pet minut.
Nasveti:
Klobase lahko spečemo tudi v pečici.
Namesto orehov lahko uporabimo tudi mandlje ali lešnike. K lešnikom se odlično poda tudi žajbelj, zato ga le vključite v recept.
Začimbe za klobase lahko prilagajamo po lastnem okusu. Sam pogosto dodam še čili, ali pa jih zapeljem v popolnoma drugačno smer in dodam curry v prahu in malce limonske trave.
Klobase lahko tudi zamrznemo. Vsako posebej zavijemo v peki papir in jih zapremo v posodo za zamrzovanje ali plastično vrečko. Ker klobase ne vsebujejo živil živalskega izvora bodo počakale na hladnem tudi do tri mesece.
Poskusite tudi krompirjev golaž in presni piknik burger.
Dober tek!