Bučkina parmigiana s kuhanim pršutom je jed, ki jo lahko pripravimo kot prilogo, ali pa poleg postrežemo svežo solato in se parmigiana prelevi v glavno jed.

Bučkina parmigiana je različica klasične parmigiane, ki je sicer pripravljena s plastmi paniranih ocvrtih jajčevcev. Parmigiana di melanzane je klasična italijanska jed, naša različica pa namesto jajčevcev uporabi kar bučke. Dodatek kuhanega pršuta pa je pika na i.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 min / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za bučkino parmigiano:

  • 4 manjše bučke
  • 100 g dimljenega sira
  • 200 g mocarele
  • 200 g kuhanega pršuta
  • 100 g parmezana
  • Ena čebula
  • Olivno olje
  • Žlička dimljenega čilija (chipotle)
  • 3 žlice moke

Postopek:

  1. Bučke narežemo na 2 mm debele rezine, solimo in pustimo 20 minut, da spustijo vodo.
  2. Pekač dimenzij 25 x 15 centimetrov namažemo z olivnim oljem.
  3. Prvo plast bučk zložimo na dno pekača, bučke po vrhu posipamo z žlico moke, dodamo nariban dimljen sir, rezine mocarele, parmezan in na koncu vse pokrijemo z rezinami kuhanega pršuta.
  4. Na pršut zložimo naslednjo plast bučk in ponovimo postopek dokler nam ne ostane še zadnja, zgornja plast bučk.
  5. Na zgornjo plast bučk dodamo še zadnje plasti sira in ga pokrijemo z rezinami čebule. Na koncu po vrhu posipamo preostali parmezan.
  6. Pekač postavimo v ogreto pečico in 30 minut pečemo pri 180 °C, zadnjih 10-15 minut vklopimo žar funkcijo in pečemo na 200 °C, da se vrhnja plast lepo zapeče.

Nasveti:

Bučkina parmigiana je odlična tudi v brezmesni različici. Kuhan pršut preprosto izpustimo, ali ga nadomestimo s šampinjoni ali lisičkami.

K parmigiani se super poda tudi preliv iz kisle smetane in česna.

Poskusite tudi jajčni namaz kot iz osnovne šole in tempuro s šparglji.

Dober tek!