Bučkina parmigiana s kuhanim pršutom
Bučkina parmigiana s kuhanim pršutom je jed, ki jo lahko pripravimo kot prilogo, ali pa poleg postrežemo svežo solato in se parmigiana prelevi v glavno jed.
Bučkina parmigiana je različica klasične parmigiane, ki je sicer pripravljena s plastmi paniranih ocvrtih jajčevcev. Parmigiana di melanzane je klasična italijanska jed, naša različica pa namesto jajčevcev uporabi kar bučke. Dodatek kuhanega pršuta pa je pika na i.
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za bučkino parmigiano:
- 4 manjše bučke
- 100 g dimljenega sira, rezine
- 200 g mocarele, rezine
- 200 g kuhanega pršuta
- 100 g parmezana
- Ena čebula
- Olivno olje
- Žlička dimljenega čilija (chipotle)
- 3 žlice moke
Postopek:
- Bučke narežemo na 2 mm debele rezine, solimo in pustimo 20 minut, da spustijo vodo.
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač dimenzij 25 x 15 cm, ki ga premažemo z olivnim oljem.
- Prvo plast bučk zložimo na dno pekača, bučke po vrhu posipamo z žlico moke, dodamo polovico naribanega dimljenega sira, tretjino rezin mocarele, polovico ribanega parmezana in na koncu vse pokrijemo s polovico rezin kuhanega pršuta.
- Na pršut zložimo naslednjo plast bučk in ponovimo postopek zlaganja vseh plasti (moka, dimljen sir, mocarela, parmezan, kuhan pršut). Drugo plast pršuta pokrijemo z zadnjo plastjo bučk in mocarele.
- Čez mocarelo potresemo na tanke rezine narezano čebulo.
- Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo jed 30 minut pri 180 °C. Zadnjih 10-15 minut peke dvignemo temperaturo na 200 °C in vklopimo žar funkcijo, da gratiniramo zgornjo plast.
Nasveti:
Bučkina parmigiana je odlična tudi v brezmesni različici. Kuhan pršut preprosto izpustimo, ali ga nadomestimo s šampinjoni ali lisičkami.
K parmigiani se super poda tudi preliv iz kisle smetane in česna.
Poskusite tudi jajčni namaz kot iz osnovne šole in tempuro s šparglji.
Dober tek!