Kvark pita z borovnicami in chia semeni

Kvark pita z borovnicami in chia semeni

Kvark pita z borovnicami in chia semeni je osvežujoča, lahka sladica, ki združuje kremasto teksturo vanilijevega kvarka in grškega jogurta s hrustljavo osnovo iz ovsenih kosmičev, pekanov in datljev. Preliv iz borovnic in chia semen doda osvežilno sadno noto, ki se popolnoma ujema s kremnim nadevom.

Kvark pita z borovnicami in chia semeni

Kvark pita z borovnicami in chia semeni odlično poteši željo po sladkem brez slabe vesti, saj vsebuje polno hraniljivih sestavin, dobro mero beljakovin in vlaknin. Lahko bi jo uvrstili tudi med brezglutenske sladice, če izberemo ovsene kosmiče brez prisotnosti glutena.

Njena enostavna priprava in svež okus bosta navdušila vas in vaše goste.

Količina: 8 porcij / Čas priprave: 70 minut  / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za osnovo:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 80 g pekanov
  • 90 g datljev, razkoščičenih
  • 30 g stopljenega kokosovega olja
  • ¼ žličke soli

Sestavine za nadev:

  • 500 g vanilijevega kvarka
  • 500 g grškega tipa jogurta (2% maščobe)
  • 60 g javorjevega sirupa ali medu
  • 7 lističev želatine

Sestavine za borovničev preliv:

  • 200 g zamrznjenih borovnic
  • žlička limoninega soka
  • 70 g javorjevega sirupa ali medu
  • 3 žlice chia semen

Priprava:

  1. Pripravimo okrogel pekač premera 25 cm in obložimo dno s papirjem za peko.
  2. V mešalniku zmeljemo ovsene kosmiče, pekane in datlje. Na koncu primešamo še stopljeno kokosovo olje in sol.
  3. Osnovo za pito razporedimo po pekaču in prestavimo v hladilnik za pol ure.
  4. Za nadev želatino najprej namočimo v hladno vodo za 5 minut.
  5. V večji skledi zmešamo vanilijev kvark, grški tip jogurta in javorjev sirup.
  6. Lističe želatine dobro ožamemo in stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Stopljeno želatino vlijemo k mešanici za nadev, dobro premešamo z metlico in vse skupaj prelijemo čez osnovo za pito.
  7. Sladico zdaj postavimo v hladilnik za 4 ure ali še bolje čez noč.
  8. Pripravimo še preliv. Borovnice stresemo v lonec, dodamo limonin sok in javorjev sirup ter pričnemo segrevati. Ko se borovnice razpustijo jih kuhamo še nekaj minut, nato primešamo chia semena in pustimo, da se preliv ohladi.
  9. Ohlajen preliv razporedimo povrh pite in postrežemo.

Nasveti:

Sestavine za nadev naj bodo nekaj časa na sobni temperaturi, da krema ni prehladna ko dodamo želatino. Hladna krema bo prehitro stisnila želatino, da bi se enkomerno vmešala. To lahko privede do grudic in posledično tudi krema ne postane dovolj čvrsta za rezanje.

Kvark pita se odlično obdrži v zaprti posodi na hladnem 3-4 dni.

Poskusi še torto z grškim jogutom in musliji ter piščanca z grškim jogurtom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi