Vegi boranja

Vegi boranja

Vegi boranja je različica boranje, ki si jo čez poletje pogosto pripravljam. Tako zelo preproste sestavine in tako zelo poln okus. Sploh pa je super, ker praktično vse kar potrebujemo zraste na vrtu. Krasna zadeva.

Vegi boranja

Vegi boranja se postreže s krompirjem ali kruhom, poleg se zelo dobro poda tudi ajdova kaša. Če želite dodati še več okusa lahko dodate slanino ali ocvirke. Sicer pa je tudi zelenjavna različica resnično vrhunska.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 min / Zahtevnost: 1 od 5

https://www.youtube.com/watch?v=J8DhiFoYAdM

Sestavine za vegi boranjo:

  • 500 g stročjega fižola
  • 5 paradižnikov
  • 4 stroki česna
  • 1 čebula
  • 6 dl zelenjavne jušne osnove 
  • 1 dl belega vina
  • vejica rožmarina
  • poper
  • sol
  • 3 žlice olivnega olja
  • žlica paprike v prahu

Priprava:

  1. Najprej olupimo paradižnike. V loncu zavremo vodo, paradižnike rahlo zarežemo v obliki črke x in jih za minuto ali dve blanširamo v vreli vodi. Nato jih odstranimo, počakamo, da se ohladijo, olupimo in narežemo na drobne koščke.
  2. Čebulo drobno nasekljamo, v loncu segrejemo tri žlice olivnega olja in na njem popražimo čebulo do zlato-rumene barve.
  3. Čebulo nato zalijemo z decilitrom belega vina in premešamo.
  4. Ko vino popari dodamo strte, cele stroke česna, koščke paradižnikov,  vejico rožmarina, sol in poper.
  5. Dušimo 3 minute, nato dodamo še narezan stročji fižol, premešamo, pokrijemo lonec in dušimo 5 minut.
  6. Nato vse skupaj prelijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo približno 15 minut, oziroma dokler stročji fižol ni skuhan.
  7. Tik pred koncem kuhanja dodano še žličko mlete sladke paprike in premešamo.
  8. Boranjo lahko zabelimo z ocvirki, ali pa jo postrežemo v zelenjavni različici skupaj s kosom kruha, krompirjem ali ajdovo kašo.

Nasveti:

Boranjo lahko pripravimo tudi s slanino. V tem primeru je postopek enak, le da na začetku v loncu popražimo slanino, potem dodamo čebulo in dalje sledimo receptu.

Klasična boranja vsebuje tudi meso. Najbolj preprosto jo pripravimo z dodatkom piščanca.

Poskusite tudi tople kmečke murke s krompirjem in presni zelenjavni taco.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi