Zvitki s feto in pistacijevim pestom

Zvitki s feto in pistacijevim pestom

Zvitki s feto in pistacijevim pestom so kombinacija preprostega kvašenega testa z nežnim okusom česna in olivnega olja. Obogateni so s slastnim nadevom iz pistacijevega pesta, feta sira in kisle smetane. Popolna izbira za ljubitelje domačega kruha ali prigrizkov.

Zvitki s feto in pistacijevim pestom

Ideja za elegantno predjed ali samostojen prigrizek, ki navduši z bogatim okusom in mehko teksturo. Izvrstno se prileže solatam, raznim omakam ali svežemu hummusu. Preizkusite recept za vsakdanjo razvajanje ali posebne priložnosti!

Recept je nastal v sodelovanju z Lesaffre Slovenija.

Količina: 20 zvitkov / Čas priprave: 2-3 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 420 g moke
  • 1 ½ žlička suhega kvasa Fala (4 g)
  • 15 g kislega testa Fala
  • žlica sladkorja (15 g)
  • 1 ½ žličke soli (6 g)
  • žlička česna v prahu
  • 2 žlici olivnega olja (20 g)
  • 220 ml mlačne vode
  • jajce

Sestavine za nadev:

  • 80 g pistacijevega pesta
  • 140 g feta sira
  • 20 g kisle smetane
  • jajce, za premaz

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, suhi kvas, kislo testo in sladkor. Premešamo ter dodamo sol, česen v prahu, olivno olje, vodo in jajce.
  2. Uporabimo kljukasti nastavek in zamesimo testo. Ko so vse sestavine povezane v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo dobrih 5 minut.
  3. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v čisto, naoljeno skledo. Pustimo ga vzhajati na toplem dobro uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  4. Pred koncem vzhajanja, v skodelici skupaj zmešamo pistacijev pesto, zdrobljen feta sir in kislo smetano.
  5. Vzhajano testo razdelimo na pol in pripravimo zvitke v dveh rundah. 
  6. Polovico testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik (30 x 40), tako da daljša stranica testa na nas meji pravokotno. 
  7. Razvaljano testo v celoti premažemo s polovico nadeva. Nato levo stranico testa prepognemo za ⅓ proti sredini in čez prepognemo še desno stranico, da dobimo 10 cm debel pas testa, ki ima tri plasti.
  8. Prepognjeno testo narežemo na 4 cm debele trakove, da dobimo 10 trakov.
  9. Na vsakem traku naredimo na sredini dolg zarez z nožem vendar ne do roba testa. Zgornjo polovico testa zavihamo skozi luknjo, da se naredi spiralasti vzorec. Nato zavihamo skozi odprtino še spodnjo polovico testa vendar v drugi smeri, da se testo ne razplete.
  10. Zvitke odložimo na pladenj pokrit s papirjem za peko in jih pustimo vzhajati 15-20 minut. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z zdrobljenimi pistacijami, če želimo.
  11. Zvitke pečemo 20-22 minut, do zlato rjave barve. 

Nasveti:

  1. Najbolj okusni so sveže pečeni vendar jih naslednji dan lahko oživimo s peko v pečici ali v mikrovalovni. Mikrovalovna pečica jih naredi izjemno mehke, v pečici pa bodo postali hrustljavi

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi