Zvitki s feto in pistacijevim pestom
Zvitki s feto in pistacijevim pestom so kombinacija preprostega kvašenega testa z nežnim okusom česna in olivnega olja. Obogateni so s slastnim nadevom iz pistacijevega pesta, feta sira in kisle smetane. Popolna izbira za ljubitelje domačega kruha ali prigrizkov.
Ideja za elegantno predjed ali samostojen prigrizek, ki navduši z bogatim okusom in mehko teksturo. Izvrstno se prileže solatam, raznim omakam ali svežemu hummusu. Preizkusite recept za vsakdanjo razvajanje ali posebne priložnosti!
Recept je nastal v sodelovanju z Lesaffre Slovenija.
Količina: 20 zvitkov / Čas priprave: 2-3 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kvašeno testo:
- 420 g moke
- 1 ½ žlička suhega kvasa Fala (4 g)
- 15 g kislega testa Fala
- žlica sladkorja (15 g)
- 1 ½ žličke soli (6 g)
- žlička česna v prahu
- 2 žlici olivnega olja (20 g)
- 220 ml mlačne vode
- jajce
Sestavine za nadev:
- 80 g pistacijevega pesta
- 140 g feta sira
- 20 g kisle smetane
- jajce, za premaz
Priprava:
- V skledo mešalnika stresemo moko, suhi kvas, kislo testo in sladkor. Premešamo ter dodamo sol, česen v prahu, olivno olje, vodo in jajce.
- Uporabimo kljukasti nastavek in zamesimo testo. Ko so vse sestavine povezane v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo dobrih 5 minut.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v čisto, naoljeno skledo. Pustimo ga vzhajati na toplem dobro uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Pred koncem vzhajanja, v skodelici skupaj zmešamo pistacijev pesto, zdrobljen feta sir in kislo smetano.
- Vzhajano testo razdelimo na pol in pripravimo zvitke v dveh rundah.
- Polovico testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik (30 x 40), tako da daljša stranica testa na nas meji pravokotno.
- Razvaljano testo v celoti premažemo s polovico nadeva. Nato levo stranico testa prepognemo za ⅓ proti sredini in čez prepognemo še desno stranico, da dobimo 10 cm debel pas testa, ki ima tri plasti.
- Prepognjeno testo narežemo na 4 cm debele trakove, da dobimo 10 trakov.
- Na vsakem traku naredimo na sredini dolg zarez z nožem vendar ne do roba testa. Zgornjo polovico testa zavihamo skozi luknjo, da se naredi spiralasti vzorec. Nato zavihamo skozi odprtino še spodnjo polovico testa vendar v drugi smeri, da se testo ne razplete.
- Zvitke odložimo na pladenj pokrit s papirjem za peko in jih pustimo vzhajati 15-20 minut. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z zdrobljenimi pistacijami, če želimo.
- Zvitke pečemo 20-22 minut, do zlato rjave barve.
Nasveti:
- Najbolj okusni so sveže pečeni vendar jih naslednji dan lahko oživimo s peko v pečici ali v mikrovalovni. Mikrovalovna pečica jih naredi izjemno mehke, v pečici pa bodo postali hrustljavi
Dober tek!