Dubajska čokoladna pita

Dubajska čokoladna pita

Dubajska čokoladna pita je le ena verzija sladice znane dubajske čokolade, ki je obnorela cel svet. Ta impresivna sladica združuje bogat čokoladni ganaš, hrustljav pistacijev nadev in čokoladno piškotno osnovo, ki kar vabi k uživanju. Navdihnjena s prefinjenimi arabskimi sestavinami, kot so pistacijeva pasta, tahini in hrustljavi rezanci, ta pita na mizi zažari kot prava kraljica sladkih užitkov.

Dubajska čokoladna pita

Recept je preprost za pripravo, a rezultat je tako prefinjen, da bo očaral še tako zahtevne goste. Bodisi kot pika na i praznični mizi ali kot poslastica za posebne trenutke – Dubajska čokoladna pita je harmonija tekstur in okusov, ki vas bo popeljala na kulinarično potovanje v srce razkošnega Dubaja.

Recept je nastal v sodelovanju s Kenwood Slovenija.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 40 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za piškotno osnovo:

  • 160 g maslenih piškotov
  • žlica temnega kakava
  • 120 g masla, stopljenega

Sestavine za pistacijev nadev:

  • olje za cvrtje
  • 80 g vermicelli rezancev (riževi rezanci)
  • 250 g pistacijeve paste
  • 1 ½ žlice tahinija (30 g)

Sestavine za čokoladni ganaš:

  • 110 g temne čokolade 60 %
  • 160 ml smetane za stepanje

Priprava:

  1. V multipraktik nalomimo maslene piškote in jih zmeljemo v fine drobtine. Dodamo temen kakav in prilijemo stopljeno maslo. Zmešamo do enotne čokoladne barve.
  2. Piškotno osnovo prestavimo v pitin pekač (premer 24 cm, višina 3 cm). Začnemo z oblikovanjem stranic nato zravnamo dno pite. Postavimo v zamrzovalnik za 15 minut.*
  3. V manjšem loncu segrejemo olje za cvrtje do 190 °C, olja naj bo za 2-3 prste višine.
  4. V vroče olje nalomimo manjše šope vermicelli rezancev. Rezanci se v nekaj sekundah napihnejo, odcedimo jih s penovko in odložimo na papirnato brisačko.*
  5. Napihnjene razance nadrobimo v skledo, dodamo pistacijevo pasto in tahini. Dobro premešamo.
  6. Na ohlajeno piškotno osnovo enakomerno razporedimo hrustljav pistacijev nadev. Prestavimo v hladilnik.
  7. Sladko smetano segrejemo tik do vretja in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo pol minute nato dobro premešamo, da dobimo tekoč ganaš.
  8. Ganaš prelijemo čez nadev, postavimo v hladilnik za 1 uro, da se strdi.
  9. Ohlajeno pito odstranimo iz pekača in njeno površino poljubno okrasimo. Narežemo in postrežemo. Pito hranimo na hladnem do 3 dni.

Nasveti:

*Če želimo bolj hrustljavo piškotno osnovo, jo iz zamrzovalnika prestavimo v pečico in jo pečemo 12-15 minut pri 180 °C. 

*Če imamo na voljo kadaif rezance jih na suho ali na maslu popečemo do zlato-rjave barve. Preden jih zmešamo s pistacijevo pasto jih ohladimo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi