Mehki Cimetovi rogljički

Mehki Cimetovi rogljički

Mehki cimetovi rogljički z mehkim testom ter sladkim cimetovim nadevom so popolna izbira za sladek zajtrk ali prijetno popoldansko razvajanje. V nadaljevanju odkrivamo preprost recept, ki združuje najboljše sestavine za rahlo in okusno testo, obogateno s kremnim prelivom. Preverite, kako lahko v le nekaj korakih doma spečete to slastno poslastico, ki navduši z nežnim okusom cimeta in božanskim vonjem.

Mehki Cimetovi rogljički

Pri receptu sem uporabil kvas in kislo testo Fala. Slednje poskrbi za to, da bodo rogljički ostali še dlje sveži in mehki ter doda prijetno aromo.

Naročnik vsebine Lesaffre Slovenija

Količina: 18 rogljičkov / Čas priprave: 3-4 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • ¾ žličke soli
  • 45 g sladkorja
  • 1 ½ žličke suhega kvasa Fala (4g)
  • žlica kislega testa Fala (6g)
  • 145 ml mleka, mlačno
  • Jajce
  • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • ¾ žličke cimeta
  • 70 g masla, mehko
  • 50 ml smetane za premaz

Sestavine za cimetov nadev:

  • 60 g masla, mehko
  • 80 g rjavega sladkorja, demerara
  • 1 ½ žlice cimeta

Sestavine za preliv:

  • 120 g kremnega sira
  • 90 g sladkorja v prahu
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava mehkih cimetovih rogljičkov:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, primešamo sol in sladkor. Dodamo suhi kvas, kislo testo, mleko, jajce, vanilijev ekstrakt in cimet.
  2. Pričnemo mešati pri nizki hitrosti s kljukastim nastavkom. Ko se sestavine povežejo v grobo testo, začnemo postopoma dodajati maslo. 
  3. Ko je maslo v celoti dodano, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 6-8 minut. Končno testo mora med mešanjem odstopati od stranic mešalnika. Njegova tekstura je gladka, sijoča in mehka.
  4. Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v čisto, malo naoljeno skledo, ki jo pokrijemo. Testo vzhajamo 1 uro nekje na toplem oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji. 
  5. Med vzhajanjem pripravimo cimetov nadev. V skledi skupaj zmešamo zmehčano maslo, rjavi sladkor in cimet. Pustimo na sobni temperaturi.
  6. Na pomokani površini razvaljamo testo v dolg pravokotnik (55 x 30 cm). Testo po širini razdelimo na pol in s cimetovim nadevom premažemo le spodnjo polovico testa. 
  7. Nato z zgornjo polovico testa pokrijemo namazano testo. Površino testa rahlo pomokamo in nežno povaljamo, da stisnemo skupaj plasti testa. Dobiti moramo še daljši in ožji pravokotnik (približno 20 x 65 cm).
  8. Sedaj pravokotnik narežemo na trikotnike. Najširši del trikotnika naj meri približno 7 cm. Iz testa bi morali dobiti 18 trikotnikov, a količina je odvisna od velikosti trikotnikov.
  9. Rogljičke pričnemo zavijati pri najširšem delu trikotnika. Tam testo s prsti rahlo sploščimo in raztegnemo nato ga zavijemo v mali in debeli rogljiček.
  10. Rogljičke zložimo v namaščen okrogel pekač (30 cm). Med rogljički naj bo prostor, saj bodo še dvakrat vzhajali. *
  11. Pekač pokrijemo s folijo za živila in pustimo rogljičke vzhajati 45-60 minut.  
  12. Med vzhajanjem pripravimo kremni preliv. V skledi skupaj zmešamo hladen kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. 
  13. Tik pred peko rogljičke premažemo s sladko smetano za lepo rjavo barvo.
  14. Pečemo jih 20 minut pri 180 °C.
  15. Cimetove rogljičke pustimo hladiti 10 minut nato čez njih nabrizgamo kremni preliv. 
  16. Cimetovi rogljički so najbolj okusni sveže pečeni, se pa super obdržijo v zaprti posodi do dva dni.**

Nasveti:

* Če ne gredo vsi rogljički v napisan pekač, lahko preostale spečemo ločeno. Posamični rogljički se pečejo 10-12  minut.

**Rogljičke lahko odlično osvežimo v mikrovalovni pečici ali pečici.

Vzemite si čas za vzhajanje testa: Naj se testo dovolj dolgo in na toplem mestu vzhaja, saj boste s tem dosegli želeno puhasto strukturo.

Po potrebi prilagodite količino cimeta: Če imate radi bolj izrazit okus cimeta, ga brez zadržkov dodajte še malo več, sicer pa lahko količino zmanjšate.

Ne varčujte z maslom: Maslo je ključnega pomena za mehko in bogato testo. Uporabite ga pri sobni temperaturi, saj se tako lažje vmeša in ustvari svilnato strukturo.

Pazljivo pečenje: Če se vam zdi, da rogljički prehitro rjavijo, jih med peko delno pokrijte z aluminijasto folijo ali znižajte temperaturo za nekaj stopinj.

Slasten preliv: Preliv lahko prilagodite svojemu okusu. Za bolj svež okus dodajte kanček limoninega soka, za bolj bogato noto pa nekaj stopljene bele čokolade.

Dober tek!

Poskusite tudi babko z borovnicami in limono.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi