Prava prekmurska gibanica. Recept je povzet s strani Prekmurska gibanica. Postopek je tradicionalen. Rezultat pa noro dober!

Za pripravo prekmurske gibanice potrebujemo krhko testo, vlečeno testo, nadeve (makov, skutni, orehov in jabolčni) in polive (smetanov in maščobni). Uporabi kvadratni pekač ali okroglo lončeno posodo premera 30 – 35 cm in višine 7 do 9 cm.

Makov nadev

Makov nadev pripravimo iz 30 dag drobno mletega maka, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja. Sestavine zmešaj.

Skutni nadev

Pripravimo ga iz 1,2 kg polnomastne skute, 10 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev, 2 jajc in ščepca soli. Sestavine zmešaj.

Orehov nadev

Pripravimo ga iz 30 dag zmletih orehov, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja. Sestavine zmešaj.

Jabolčni nadev

1,5 kg jabolk – bolj kisle sorte, ščepca soli, 12 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev in ščepca cimeta. Jabolka naribaj, zmešaj z ostalimi sestavinami.

Smetanov poliv

Za smetanov poliv potrebujemo 8 dl smetane in 3 jajca. Zmešaj.

Maščobni poliv

Za maščobni poliv potrebujemo 25 dag margarine ali masla ali svinjske masti ali rastlinskega olja.

 

Postopek

  • Ko so testa, nadevi in polivi pripravljeni, začnemo z oblikovanjem prekmurske gibanice.
  • Najprej začnemo s plastjo krhkega testa, nanjo položimo plast vlečenega testa na katero razporedimo polovico makovega nadeva.
  • Plast prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom.
  • Nato sledijo druga plast vlečenega testa s skutnim nadevom, tretja plast vlečenega testa z orehovim nadevom in četrta plast vlečenega testa z jabolčnim nadevom.
  • Vsako plast nadeva polijemo z maščobnim in smetanovim polivom.
  • Cel postopek se nato še enkrat ponovi v istem vrstnem redu tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka.
  • Ko imamo osem plasti nadevov z ustreznimi vmesnimi plastmi vlečenega testa, se čez zadnji nadev potegne osmo plast vlečenega testa, ki se jo poškropi ali s smetanovim ali z maščobnim polivom in čez njo potegne še zadnjo, deveto plast vlečenega testa.
  • Prekmursko gibanico pečemo do polne stopnje pečenosti.
  • Višina posameznega kosa pečene prekmurske gibanice mora biti od 5 do 7 cm, njena teža pa ne več kot 25 dag/kos.

Vir: Prekmurska gibanica