Panouzzo - dvakrat pečen italijanski pica sendvič

Panouzzo – dvakrat pečen italijanski pica sendvič

Panouzzo je križanec med pico in sendvičem, ki ga lahko pogosto zasledimo med ponudbo poulične hrane po Italiji. Testo je dvakrat pečeno, kar mu da izredno prijetno hrustljavo skorjico, notranjost panouzza pa hkrati ponudi toplo, sočno in mehko sredico.

Panouzzo - dvakrat pečen italijanski pica sendvič

Panouzzo lahko nadevamo s poljubnimi nadevi. Jaz sem v tem receptu uporabil ribano mocarelo, parmezan, blanširano mlado špinačo, drobljen feta sir in čili. Pri izbiri nadevov bodimo pozorni na to, da se panouzzo, ko je enkrat obložen peče le približno pet minut. Zato izberemo nadeve, ki so primerni tudi za sendviče (brez surovega mesa recimo).

V receptu sem uporabil suhi kvas Fala ter testu dodal še Falino kislo testo. Gre za naravno posušeno pšenično testo, ki izdelkom doda globino okusa, vpliva pa tudi na podaljšano svežino in barvo skorjice. Uporaba je preprosta, samo zamesite ga v testo. Lahko ga pa tudi izpustite, saj ni ključen za recept.

V sodelovanju s Fala Slonček.

Čas priprave: 50 minut / Količina: 3 porcije / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

 • 300 ml vode
 • 500 g moke tip 00
 • 15 g soli
 • polovica zavoja kislega testa Fala
 • zavoj suhega kvasa Fala
 • olivno olje
 • pica nadevi po izbiri

Priprava:

 1. Mlačno vodo, moko, sol, kislo testo in suh kvas stresemo v posodo mešalnika. Testo gnetemo 15 minut.
 2. Pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi 30 minut, oziroma dokler se ne volumen podvoji.
 3. V kolikor imamo čas za tem postavimo testo čez noč v hladilnik, da počasi vzhaja in nekoliko fermentira, lahko se ga pa tudi takoj lotimo.
 4. Testo razdelimo na 3 kose in ga oblikujemo v kroglice. Te postavimo na pomokano površino, jih pokrijemo s krpo in pustimo stati 20 minut. Vmes segrejemo pečico.
 5. Vsako kroglico nežno razvlečemo in oblikujemo v pravokotnik dimenzij približno 30 x 15 cm.
 6. Čez vsak pravokotnik testa premažemo žlico olivnega olja.
 7. Prestavimo v ogreto pečico, ki smo jo segreli na 250 °C. 
 8. V kolikor imamo pica kamen ga vsaj pol ure pred peko pustimo v vroči pečici, da se dobro ogreje, če nimamo kamna panouzzo pečemo neposredno na aluminijastem ali kovinskem pekaču.
 9. Prestavimo v pečico na sredino z vklopljenim zgornjim in spodnjim grelom. Pečemo približno 8 do 10 minut.
 10. Nato odstranimo iz pečice in testo previdno prerežemo po sredini, kot da bi pripravljali sendvič. Testa ne prerežemo v celoti, pustimo, da se na eni strani drži skupaj.
 11. Testo sedaj razpremo in ga nadevamo s poljubnimi pica nadevi. Jaz sem na eno stran dal ribano mocarelo in parmezan, na drugo pa blanširano mlado špinačo, drobljen feta sir in čili.
 12. Odprt sendvič postavimo nazaj v pečico na sredino in vklopimo zgornji žar. Ko se sir prične topiti sendvič previdno zapremo in damo nazaj v pečico za nekaj minut, tako da bo testo zgoraj in spodaj lepo hrustljavo. Ciljamo na zlato rjavo barvo zapečenosti.
 13. Postrežemo takoj.

Nasveti:

Nekaj dela lahko opravimo vnaprej. Prvo fazo peke lahko spečemo vnaprej in sendviče shranimo. Tik pred postrežbo testo prerežemo, ga nadevamo in drugič spečemo, kot je zapisano v receptu.

V kolikor imamo na voljo dovolj časa lahko testo pustimo vzhajati v hladilniku čez noč.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi