Antonijine medene rezine

Antonijine medene rezine

Antonijine medene rezine so se pekle že leta 1893. Recept je povzet po knjigi Preizkušena medena kuharica, avtorice Antonije Rothschutz. Ko sem jih prvič spekel, sem pomislil, da bo podobno medenjakom, vendar se od njih razlikuje na zanimiv način.

Antonijine medene rezine

Antonijine medene rezine so resnično slastne in potešijo prav vsakega sladkosneda. Velika količina medu se okusi in pozna se tudi v teksturi, ki je rahlo nenavadna za rezine. Gosta je skoraj čvrsta kot recimo turški med, a v ustih se zmehča in kmalu stopi. Odlična pa je topla in mehka, ko jo lahko napademo kar z vilicami.

V 19. stoletju je v Višnji Gori živela družina Rothschutz, ki je zaslužna za današnjo razširjenost, prepoznavnost in ugled kranjske čebele. Najbolj znana ženska te družine je bila Antonija Rothschutz, ki se je ukvarjala z zdravilnimi učinki uživanja čebeljih pridelkov, preizkušala je raznovrstna recepte za jedi z medom in tako leta 1893 izdala knjigo receptov z naslovom Preizkušena medena kuharica. Pred vami je recept po tej knjigi.

Recept je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Količina: 12-14 rezin / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 250 g cvetličnega slovenskega medu
  • 200 g čokolade v prahu
  • 200 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ½ žličke cimeta

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 170 °C in pripravimo tortni pekač premera 20 cm.
  2. V večjo skledo vlijemo med, dodamo čokolado v prahu, moko, pecilni prašek in cimet.
  3. Vse skupaj premešamo s kuhalnico, nato nadaljujemo z rokami, da dobimo gladko in čvrsto testo.
  4. Rahlo pomokamo delovno površino in razvaljamo testo v velikosti pripravljenega pekača. Testo bo visoko 2-3 cm.
  5. Rezine pečemo 30-35 minut pri 170 °C.
  6. Medene rezine lahko postrežemo še tople ali pa popolnoma ohlajene. Imajo čudovit meden okus ter nepozabno gosto, prijetno žvečljivo teksturo.
Antonijine medene rezine

Nasveti:

Medene rezine postrežemo še tople s stepeno smetano, ko so še mehke. Ko se ohladijo, se masa strdi in tekstura postane podobna turškemu medu ali morda celo halvi. Priporočam, da hladne narežete na manjše kocke

Poskusite tudi torto z jabolki in presne marelične rezine z mangom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi