Scaccia – Sicilijanski ploščati kruh z nadevom
Scaccia je tradicionalna sicilijanska jed, ki združuje mehkobo krušnega testa s slastnimi nadevi, kot so rikota, karamelizirana čebula, suhi paradižniki in siri. Ta rustikalni ploščati kruh, ki po obliki spominja na slojevite zavitke ali zloženke, odlično združuje preprostost in bogate mediteranske okuse. Priprava testa zahteva nekaj potrpljenja, vendar se trud ob sočnem in dišečem rezultatu zagotovo obrestuje. Pečena scaccia je hrustljava od zunaj, mehka in polna topljivega nadeva znotraj, kar jo naredi popolno za vsak obrok ali prigrizek.

Sicilijanska tradicija v vsakem grižljaju
Scaccia izvira iz regije Ragusa na jugu Sicilije, kjer so jo tradicionalno pripravljali ob praznikih in družinskih srečanjih. Njena posebnost je način zlaganja testa, ki omogoča, da se nadev enakomerno porazdeli in ustvari večplastno strukturo. Prvotno se je pripravljala s preprostim nadevom iz paradižnikove mezge in sira, danes pa obstaja nešteto različic, ki vključujejo sezonske sestavine in osebne preference. Gre za pravo ulično specialiteto, ki jo lahko uživamo svežo ali pogreto, pogosto pa jo postrežejo kot del antipasti ali celo kot glavno jed ob kozarcu rdečega vina.
Za še boljši okus testa sem dodal kislo testo Fala, ki poskrbi za dodaten okus in svežino.
Količina: 3 scaccie / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:
- 500 g moke semole
- 15 g kislega testa Fala
- 10 g soli
- žlica sladkorja
- 4 g suhega kvasa Fala
- 310 g mlačne vode
- 20 g olivnega olja
Sestavine za nadev:
- 700 g rikote
- ¾ žličke soli
- ¾ žličke pisanega popra
- 2 žlici olivnega olja
- 350 g rjave čebule, drobno nasekljane
- 60 g sira pecorino, riban
- 90 g suhih paradižnikov, narezani na manjše koščke
- 30 g sveže peteršilja, drobno sesekljan
- 210 g mocarele v kosu, narezana na manjše koščke
Priprava:
- V skledi mešalnika skupaj zmešamo moko, kislo testo in sol. Dodamo sladkor, suhi kvas, mlačno vodo in olje.
- Pričnemo gnesti s kljukastim nastavkom pri nižji hitrosti. Ko se sestavine povežejo, dvignemo hitrost in gnetemo 10-12 minut.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga postavimo v naoljeno skledo. Skledo pokrijemo in vzhajamo testo 90 minut oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Rikoto je potrebno odcediti zato jo prestavimo v cedilo, ki ga položimo na skledo. Postavimo jo v hladilnik do konca vzhajanja testa. Tik pred uporabo jo začinimo s soljo in pisanim poprom.
- V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo drobno nasekljano čebulo. Čebulo pražimo in mešamo na zmernem ognju 20-25 minut, da jo karameliziramo. Vmes pripravimo še preostale sestavine za nadev. Za vsako scaccio bomo potrebovali ⅓ napisanih sestavin.
- Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 3 enako velike kose (285 g).
- Kos testa razvaljamo na rahlo pomokani površini v velik pravokotnik (30 x 40 cm). Daljša stranica naj na nas meji pravokotno.
- Testo enakomerno premažemo z rikoto, le 2 cm robov pustimo neobmazane. Čez potresemo praženo čebulo, pecorino, peteršilj, suhe paradižnike in mocarelo. Pazimo, da ne nadevamo preveč, vodilo naj bo zavitek ali burek.
- Sedaj levo in desno daljšo stranico prepognemo do sredine, da dobimo dolg in bolj ozek pravokotnik. Nadevano testo rahlo sploščimo z dlanjo.
- Testo zopet premažemo z rikoto in potresemo s preostalimi sestavinami. Sedaj prepognemo spodnjo in zgornjo krajšo stranico do sredine pravokotnika, da dobimo manjši pravokotnik. Testo zopet rahlo potlačimo, premažemo in nadevamo.
- Sedaj pravokotnik samo prepognemo, da pokrijemo nadev. Rahlo sploščimo z dlanjo in postavimo “zavitek” na pladenj pokrit s papirjem za peko.
- Površino premažemo z olivnim oljem in po želji posujemo čez še nekaj pecorino sira.
- Scaccio pečemo 25-30 minut pri 200 °C. Med peko pripravimo še preostali dve.
- Pečeno scaccio prestavimo na rešetko in jo pustimo stati 10 minut preden vanjo zarežemo.
- Scaccia se obdrži v hladilniku do 3 dni. Rezine se dobro pogrejejo v pečici ali mikrovalovni.Lahko jih popečemo tudi v ponvi.
- Za nadevanje scaccie lahko uporabimo marsikaj, od paradižnikove mezge, špinače, skute, melancana, mletega mesa,…

Nasveti:
Izbira moke: Uporaba moke semole daje testu pravo elastičnost in rahlo hrustljavo teksturo. Če je nimate, jo lahko zamenjate s fino mletim zdrobom ali mešanico bele moke in zdroba.
Bogat okus nadeva: Karamelizirana čebula doda sladkost in globino okusa, zato si zanjo vzemite čas. Če imate radi pikantnost, lahko dodate ščepec čilija.
Shranjevanje: Scaccia ostane sveža do tri dni v hladilniku, lahko pa jo tudi zamrznete in pogrejete v pečici ali ponvi za enako svež okus kot ob peki.
Eksperimentiranje z nadevi: Poleg rikote in sirov lahko dodate špinačo, melancane, bučke ali celo gobice. Klasična različica vsebuje paradižnikovo mezgo in origano za bolj izrazit mediteranski pridih.
Dober tek!
Naročnik vsebine LeSaffre Slovenija d.o.o.
Poskusite tudi zavitek s karamelizirano čebulo in sladkim krompirjem ali presni piknik burger.