Prešernove skutine rezine. Le kaj uporabiti pri tem receptu? Fige in vino sta definitivno prva izbira, potem pa še skuta in fino krhko testo. Gremo v akcijo.

Prešernove skutine rezine s figami in teranom sem pripravil, da tudi s sladico lahko praznujemo naš kulturni dan. Spodaj fino krhko testo, gor pa skuta, fige in teran. Vzemi si malo časa in pripravi te odlične in okusne skutine rezine.

Sestavine za pekač 20 x 30 cm:

  • 500 g skute pasirane
  • 2 rumenjaka
  • 3 beljaki
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice kisle smetane
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli
  • žlička pecilnega praška

Fige v teranu:

  • 200 g suhih fig
  • 2 dl terana
  • 10 klinčkov

Krhko testo:

  • 260 g moke
  • 185 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • ščep soli

Postopek:

Najprej fige:

  1. Suhim figam odrežemo peclje, jih narežemo na četrtinke in jih namočimo v teranu. Dodamo še klinčke, pokrijemo in pustimo stati v hladilniku čez noč, da se dobro napijejo.
  2. Naslednji dan odcedimo fige in odstranimo klinčke.

Čas za testo in nadev:

  1. Najprej pripravimo krhko testo tako, da zmešamo moko, ohlajeno, na kocke narezano maslo in ščep soli. Ko dobimo drobljencu podobno testo primešamo še rumenjaka in ponovno pregnetemo. Beljake shranimo, ker jih bomo potrebovali za skutni nadev.
  2. Testo stisnemo v kepo, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.
  3. Vzamemo pasirano skuto in ji primešamo sladkor v prahu in rumenjaka. Dobro premešamo. En beljak še shranimo, ker bomo tri stepli in jih vmešali v skutni nadev.
  4. Dodamo še kislo smetano, vanilijev ekstrakt in ščep soli, ponovno premešamo in postavimo na stran.
  5. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na 20 x 30 cm veliko plast (debeline približno pol centimetra).

Gremo pečt:

  1. Testo postavimo v kvadraten pekač dimenzij 20 x 30 cm, ga po vsej površini prebodemo z vilicami in pečemo 30 minut pri 180 °C.
  2. Vmes stepemo še tri beljake, fige vmešamo v skutno zmes, na koncu pa skutni masi še nežno primešamo beljake.
  3. Ko je testo pečeno, ga odstranimo iz pečice, prelijemo s skutnim nadevom in postavimo nazaj v pečico za 30 do 40 minut pri 200 °C.
  4. Počakamo, da se ohladi in razrežemo na kocke.

Nasvet:

Če nimaš časa namakati fige celo noč jih lahko v vinu tudi pokuhaš. V lonec dodaj vino, kalčke in narezane suhe fige in pri srednji temperaturi kuhaj toliko časa, da fige vpijejo vino in se zmehčajo.

Dober tek!