Panakota s karameliziranimi koruznimi kosmiči
Panakota s karameliziranimi koruznimi kosmiči je nastala v času, ko sem preskušal mlečne izdelke brez laktoze, ki sem jih kupil v Lidl Slovenija. Recept lahko pripravite tudi s klasičnim mlekom, smetano in maslom.

Že samo karamelizirani koruzni kosmiči (cornflakes) si zaslužijo svoj recept. Uporabni so tudi v granolah, kot samostonji prigrizek in s hladnim ali toplim mlekom. Kakor vam je ljubo. Kosmiče lahko pripravimo vnaprej in jih imamo shranjene več dni v zaprti posodi.
Še nekaj besed o panna cotti. Ker je v tem receptu postrežena v kozarcu sem jo naredil bolj sočno, malo manj želirano. Trije lističi želatine bojo poskrbeli za super rezultat, če želite pa panna cotto, ki dobesedno eklplodira v ustih, pa jo naredite samo z dvema lističema.
Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 30 minut + hlajenje / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za panakoto:
- 400 ml smetane brez laktoze
- 100 ml mleka brez laktoze
- 2 žlici medu ali sladkorja
- 2 lističa želatine
- ščep soli
Sestavine za karamelizirane koruzne kosmiče:
- 100 g koruznih kosmičev
- 60 g masla brez laktoze
- 60 g rjavega sladkorja
- pol žličke soli
- borovnice za dekor
Priprava panakote:
- Želatino namočimo v hladno vodo za 5 minut.
- Smetano in mleko vlijemo v lonec, sladkamo, dodamo sol in premešamo.
- Segrejemo skoraj do vretja in dodamo ožete lističe želatine. Premešamo in vlijemo v štiri kozarčke.
- Površino panakote pokrijemo z živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za čez noč.
Priprava karameliziranih koruznih kosmičev:
- Pečico segrejemo na 150 °C.
- Maslo brez laktoze stopimo, v večjo skledo stresemo koruzne kosmiče, sladkor, sol in stopljeno maslo. Dobro premešamo.
- Prestavimo na pladenj obložen s papirjem za peko in vse skupaj postavimo v pečico.
- Pečemo 20 minut pri 150 °C z ventilacijo. Vmes enkrat premešamo.
- Karamelizirane kosmiče ohladimo in shranimo v zaprti posodi.
- Panakote postrežemo posute s karameliziranimi koruznimi kosmiči in svežimi borovnicami.
- Ostanek kosmičev hranimo v zaprti posodi.
Nasvet:
Količina želatine je prilagojena pripravi panakote v kozarcu. V kolikor jo želite prestaviti iz kozarčkov predlagam, da dodate še dva lističa želatine.
Dober tek!