Zelenjavni tagine s kuskusom
Zelenjavni tagine s kuskusom je jed, ki vas navdušila s pestro zelenjavo in bogato začinjeno omako. V taginu se poleg zelenjave znajde tudi suho sadje ter oreščki, ki dodajo novo plast okusov in tekstur. Če ste mnenja da so zelenjavne jedi dolgočasne in prazne, vam ta recept vsekakor dokaže nasprotno.
Okus pisane zelenjave odlično podpre mešanica začimb kot je kurkuma, ingver, kumina, cimet, rdeča paprike in poper. Jed lahko postrežemo brez priloge ali pa si poleg privoščimo kuskus, proseno kašo, riž, kruh,…
Predstavljeni recept se naslanja na Maroški in Alžirski tagine, zelenjavno ali mesno enolončnico, ki se pripravlja v specifičnih glinenih posodah. Za jed je značilna kombinacija slanih in sladkih okusov (veliko začimb, suho sadje in oreščki), poleg jedi pa se postreže kruh.
Recept je nastal v sodelovanju z Maestro začimbami.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 3 žlice olivnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 ml pelatov v koščkih
- žlička soli
- 400 g krompirja
- 2 korenčka
- pol glave cvetače
- rdeča paprika
- 100 g suhih marelic
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 40 g mandljevih lističev
- šop peteršilja
- 250 g kuskusa
Začimbna mešanica:
- žlička kurkume
- žlička ingverja v prahu
- žlička mlete kumine
- 1/2 žličke cimeta
- 1/4 žličke mletih klinčkov
- 1/2 žličke črnega popra
- žlička sladke rdeče paprike
Priprava:
- Čebulo in česen drobno sesekljamo, v večjem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo približno 8 minut, oziroma dokler čebula ne postekleni.
- Vmes pripravimo začimbno mešanico.
- Prelijemo s pelati v koščkih, solimo, premešamo in 5 minut kuhamo na srednjem ognju.
- Zelenjavo narežemo na večje koščke in jo dodamo v lonec. Dodamo še na manjše trakove narezane suhe marelice.
- Dodamo začimbno mešanico, zalijemo z jušno osnovo, premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na srednjem ognju približno 35 minut.
- Pred koncem kuhanja pripravimo še kuskus. Stresemo ga v skledo, prelijemo s pol litra vrele vode, solimo po okusu, premešamo, pokrijemo s krožnikom in pustimo stati 5 minut.
- Tagine postrežemo s prilogo kuskusa, potresemo s praženimi lističi mandljev in posujemo z nasekljanim peteršiljem.
Nasveti:
V jed lahko vključimo tudi meso (jagnetina, govedin, piščanec).
V jed se lahko vključi poljubna zelenjava, ki ima podoben čas kuhanja.
Začimbno mešanico lahko uporabimo za različne jedi na žlico, testenine ali mesne jedi.
Dober tek!