Germknoedl v vanilijevi omaki

Germknödel v vanilijevi omaki

Germknödel v vanilijevi omaki je priljubljena avstrijska sladica, ki združuje mehko, puhasto testo, sladko slivovo marmelado in bogato vanilijevo omako. Ti nežni parjeni cmoki so prava poslastica za hladne dni, saj s svojo kremasto teksturo in aromatičnim okusom ustvarijo popolno udobno jed. Tradicionalno jih postrežemo s stopljenim maslom in potresemo z mletim makom, kar doda prijetno hrustljavost in poudari harmonijo okusov. Priprava zahteva nekaj časa, a končni rezultat je vreden vsake minute – puhasti, rahlo sladki cmoki, ki se čudovito prepletajo s svilnato vanilijevo omako.

Germknoedl v vanilijevi omaki

Recept za domače Germknödel je enostaven, če sledite natančnim korakom in si vzamete čas za vzhajanje testa. Ključ do popolnih cmokov je pravilen postopek kuhanja – tradicionalno se pripravljajo na pari, kar zagotavlja rahlo in mehko strukturo. Vanilijeva omaka pa doda kremasto noto in ravno pravo mero sladkobe, ki dopolni bogat okus slivove marmelade. Ne glede na to, ali jih postrežete kot sladico ali sladek glavni obrok, Germknödel v vanilijevi omaki bo zagotovo navdušil vse ljubitelje avstrijskih dobrot.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 10 cmokov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za cmoke:

  • 500 g moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • žlička soli
  • lupinica ene limone
  • 1 ½ žlice ruma
  • 250 ml mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce L
  • 200 g slivove marmelade

Sestavine za angleško (vanilijevo) kremo:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml smetane
  • strok vanilije
  • ščep soli
  • 70 g sladkorja
  • 5 rumenjakov
Germknoedl v vanilijevi omaki

Priprava germknoedlov:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko in suhi kvas. Premešamo.
  2. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol, limonino lupinico, rum, mlačno mleko, stopljeno maslo in jajce.
  3. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo gnesti pri nižji hitrosti. Ko se sestavine povežejo v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 5-7 minut.
  4. Končno testo mora biti gladko in nelepljivo. Oblikujemo ga v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo. Skledo pokrijemo s folijo za živila in jo postavimo na toplo.
  5. Testo naj vzhaja 90 minut oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  6. Vzhajano testo pretlačimo in ga razdelimo na 8 enako velikih kosov (90-100 g).
  7. Vsak kos oblikujemo v gladko kroglico, ki jo sploščimo v krog. Na sredino testa položimo žlico slivove marmelade (20 g) nato stisnemo robove testa skupaj in oblikujemo gladko kroglico.
  8. Cmoke odložimo na papir za peko in jo pokrijemo z vlažno krpo. Enak postopek ponovimo s preostalimi kosi testa. Cmoke pustimo vzhajati 25-30 minut.
  9. Med vzhajanjem cmokov pripravimo vanilijevo omako.

Priprava vanilijeve omake:

  1. V loncu skupaj zmešamo mleko, smetano, ščep soli in razprt strok vanilije. Na zmernem ognju segrejemo tik do vretja.
  2. Vmes v večji skledi stepemo rumenjake skupaj s sladkorjem do svetlo rumene in puhaste mase.
  3. Vroče mleko počasi prilijemo k jajčni masi in vmes neprestano mešamo. Primešamo približno polovico tekočine, da temperiramo jajca. Nato vse skupaj prelijemo nazaj v lonec.
  4. Omako kuhamo na nižjem zmernem ognju, vmes jo neprestano mešamo s metlico. Ko s površine izginejo penasti mehurčki, se omaka prične gostiti. To se zgodi po približno 5 minutah kuhanja. Omaka je kuhana, ko na hrbtni strani žlice ostane čista sled po potegu s prstom.
  5. Omako odstavimo z ognja in jo precedimo skozi cedilo v skledo. Vanilijevo omako takoj postavimo v hladilnik, da se dodatno zgosti in ohladi. Lahko jo pustimo tudi na pultu, da ostane topla.

Kuhanje cmokov:

Cmoke lahko pripravimo na več načinov oziroma z različnimi kuhalnimi pripomočki.

  1. Če imamo soparnik ali večje cedilo v spodnjo posodo nalijemo toliko vode, da ne sega do luknjastega soparnika. Površino soparnika pokrijemo z naoljenim papirjem za peko in nanj položimo toliko cmokov, kot nam dopušča velikost soparnika. Pazimo le, da se med seboj ne dotikajo saj bodo med kuhanjem precej narasli. Vodo zavremo, čez položimo nadevan soparnik in ga pokrijemo s pokrovom. Cmoke kuhamo 17-20 minut. Enak postopek velja za bambusov soparnik.
  2. Cmoke lahko pripravimo v parni pečici ali v improvizirani parni pečici. Pečico segrejemo na 180 °C in na sredino položimo globok pravokoten pekač (40 x 25 cm). Na rešetke za hlajenje peciv položimo naoljen papir za peko in nanj prestavimo vzhajane cmoke. Med njimi naj bo 3-4 cm odmika. Cmoke pokrijemo z alu folijo, tako da ustvarimo dvignjeno kupolo. V ogret pekač nalijemo vrelo vodo in nanj položimo rešetko s pokritimi cmoki. Cmoke kuhamo 18-20 minut.
  3. Kuhane cmoke premažemo s stopljenim maslom in čez potresemo mleti mak.
  4. V globoki krožnik nalijemo zajemalko vanilijeve omake in vanjo položimo cmok.
  5. Dober tek!

Poskusite tudi creme brulee krofe ali presni bounty.

Naročnik vsebine Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi