Creme brulee krofi
Crème brûlée krofi združujejo najboljše iz dveh svetov – nežno puhasto testo in bogato vanilijevo kremo, zaključeno s karamelizirano skorjico, ki prijetno poči pod zobmi. Ta prefinjena sladica prinaša popolno ravnovesje med kremasto mehkobo in hrustljavo sladkobo, ki jo ljubitelji crème brûlée naravnost obožujejo.

Crème brûlée krofi niso le sladica, ampak pravo doživetje okusov in tekstur. Ko jih ugriznete, se najprej srečate s tanko, hrustljavo plastjo karamele, ki poskrbi za prijeten kontrast puhastemu testu in svilnato gladki vanilijevi kremi v notranjosti. Ta sladek preplet tradicije in sodobne slaščičarske ustvarjalnosti bo navdušil vse ljubitelje klasičnega crème brûléeja in krofov, saj združuje najboljše iz obeh priljubljenih poslastic.
V sodelovanju z Fala Slonček.
Količina: 12-13 krofov / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za kvašeno testo:
- 250 g bele moke tip 500
- 250 g ostre moke tip 400
- 30 g sladkorja
- zavoj vanilijevega sladkorja
- ¾ žličke soli
- 150 ml mlačnega mleka
- zavoj suhega kvasa Fala (7 g)
- 80 g kisle smetane, sobne temperature
- 4 rumenjaki
- 40 g olja
- 20 g domačega ruma
- lupinica 1 limone
Sestavine za vanilijevo kremo:
- 600 ml mleka
- strok vanilije
- 8 rumenjakov
- 80 g sladkorja
- 50 g jedilnega škroba
- 60 g masla
Sestavine za karamelo:
- 300 g sladkorja
- 80 ml vode

Priprava kvašenega testa:
- V skodelici skupaj zmešamo mlačno mleko in suhi kvas. Pustimo ob strani 5 minut.
- V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor, vanilijev sladkor in sol. Premešamo z metlico.
- Prilijemo kvasni nastavek, dodamo kislo smetano, rumenjake, olje, rum in naribano limonino lupinico.
- Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati testo pri nižji hitrosti. Ko se sestavine povežejo v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo približno 10 minut. Končno testo mora med mešanjem odstopati od stranic sklede, ne sme biti preveč lepljivo. Testo mora biti dovolj mehko in elastično, da ga lahko s prsti raztegnemo do prosojne teksture brez trganja.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v rahlo naoljeno skledo. Skledo pokrijemo s folijo za živila in jo postavimo v topel kot kuhinje.
- Testo naj vzhaja 60-90 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Med vzhajanjem testa pripravimo vanilijevo kremo.
Priprava vanilijeve kreme:
- V srednje velik lonec nalijemo mleko in dodamo razprt vanilijev strok skupaj s postrganimi semeni. Mleko segrevamo počasi, na srednjem ognju tik do vretja.
- V večji skledi skupaj zmešamo sladkor, jedilni škrob in rumenjake. Z metlico stepamo dobri dve minuti, da se sladkor čim bolj raztopi.
- K jajčni masi postopoma prilivamo vroče mleko, vmes neprestano mešamo z metlico. Ko je ¾ mleka umešanega,celotno jajčno maso prelijemo nazaj v lonec.
- Vanilijevo kremo kuhamo na srednjem ognju slabih 10 minut. Kremo neprestano mešamo z metlico, ko zavre jo kuhamo še 2 minuti, da se škrob dobro pokuha.
- Kremo odstavimo z ognja in če so med kuhanje nastale grudice, kremo precedimo skozi cedilo ali pa jo spasiramo z ročnim mešalnikom. V vročo kremo postopoma primešamo hladno maslo.
- Kremo prelijemo v široko, plitko skledo in njeno površino pokrijemo s folijo za živila, da se ne naredi skorjica. Postavimo jo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in stisne.
- Hladno kremo prestavimo v vrečko za brizganje.
Priprava krofov:
- Vzhajano testo pretlačimo in ga razdelimo na 70-80 g težke kose testa. Vsak kos testa oblikujemo v gladko kroglico.
- Kroglice testa odložimo na papir za peko, med njimi naj bo nekaj centimetrov razmaka. Kroglice pokrijemo z naoljeno folijo za živila in jih pustimo vzhajati 1-2 uri. Čas vzhajanja bo odvisen od temperature v prostoru.
- Tik pred koncem vzhajanja, v večjem loncu segrejemo olje. Olja naj bo za 3 prste višine, njegova temperatura naj bo med 160-170 °C.
- Krofe z vzhajano stranjo položimo v vroče olje nato lonec pokrijemo s pokrovko. Krofe cvremo 2-3 minute nato odstranimo pokrov in jih obrnemo. Nepokrite krofe cvremo še 2-3 minute.
- S penovko vzamemo krofe iz olja in jih odcedimo na papirnati brisački.
- Ko so vsi krofi ocvrti pripravimo karamelo.
- V manjšem loncu skupaj zmešamo 300 g sladkorja z 80-90 ml vode. Kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se sladkor stopi, karamelizira in dobi bogato jantarjevo barvo.
- Lonec odstavimo z ognja in v karamelo pomočimo zgornjo polovico krofov. Karamelo rahlo odcedimo, da je plast karamele čim tanjša.
- Krofe prerežemo na pol in na spodnjo polovico nabrizgamo ohlajeno vanilijevo kremo. Če so krofi še topli, lahko kremo nabrizgamo kar v njihovo sredico.
- Dober tek!
Nasveti:
1. Priprava popolne karamele
- Uporabi kristalni sladkor in ga počasi stopi na srednji temperaturi, brez mešanja – samo rahlo nagibaj ponev, da se sladkor enakomerno topi.
2. Pravilno pomakanje krofov
- Krofi morajo biti rahlo ohlajeni, preden jih pomakaš v karamelo, da se premaz bolje oprime.
- Drži krof z vrhnjim delom navzdol in ga hitro potopi v karamelo – ne predolgo, da se sladkor ne začne vleči ali postane predebel.
- Takoj po namakanju krofe položi na rešetko ali peki papir, da se karamelna plast strdi in postane hrustljava.
3. Dodatni triki za še boljši rezultat
- Za bolj atraktiven videz lahko na še toplo karamelo posuješ ščep morske soli ali drobljene karamelizirane oreščke.
- Krofe serviraj sveže, saj bo karamelna plast z daljšim shranjevanjem postala mehkejša zaradi vlage iz kreme.
Dober tek!
Naročnik vsebine LeSaffre Slovenija d.o.o.
Poskusi tudi pustne krofe z marmelado in presne čokoladno arašidove krofe.