čokoladni lava piškoti

Čokoladni lava piškoti

Pripravite božanske čokoladne lava piškote, ki v sebi skrivajo tekočo sredico iz bogatega čokoladnega ganaša. Mehki, rahlo hrustljavi piškoti s temnim kakavom in čokoladno-datljevimi muesliji so popolna sladica za vse ljubitelje čokolade. S preprostim receptom in nekaj triki boste ustvarili neustavljivo sladko presenečenje, ki se topi v ustih!

čokoladni lava piškoti

Idealni so za posebne priložnosti, praznike ali kot hitra sladica, s katero boste očarali goste. Lahko jih shraniš in zamrzneš ter jih spečeš po potrebi. Preizkusite ta enostaven recept in uživajte v neustavljivem okusu prave čokolade! Pri receptu sem uporabil O’Plant mueslije z okusom čokolada-datlji, lahko jih nadomestite tudi z ovsenimi kosmiči.

Vsebina nastala v sodelovanju s Podravka Slovenije d.o.o.

Količina: 10 velikih piškotov / Čas priprave: 45 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za čokoladni ganaš:

  • 100 g temne čokolade 60-70 %
  • 110 g sladke smetane

Sestavine za piškotno maso:

  • 150 g masla
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 70 g belega sladkorja
  • 1 jajce
  • rumenjak
  • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 180 g moke
  • 20 g temnega kakava
  • 90 g mueslijev O’Plant, čokolada-datlji
  • ¾ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • žlička soli

Priprava:

  1. V skledo nadrobimo temno čokolado in jo prelijemo z vročo smetano. Pustimo stati 1-2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo enotno obarvan čokoladni ganaš. Čokoladni ganaš postavimo v hladilnik za 1-2 uri, da se strdi.
  2. Stisnjen ganaš nažličkamo v 20 g kepice in jih postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
  3. V skledo mešalnika damo narezano maslo, rjavi sladkor in sladkor. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo dobro minuto.
  4. Dodamo jajce, rumenjak in vanilijev ekstrakt. Stepamo dobro minuto.
  5. Dodamo moko, temen kakav, mueslije, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo enotno maso.
  6. Piškotno maso pokrijemo s folijo za živila in jo postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
  7. Ohlajeno piškotno testo razdelimo na 10 enako velikih kosov (60-65 g). Vsak kos testa sploščimo v krog nato na sredino položimo ohlajeno kroglico čokoladnega ganaša, ki ga zapremo v testo. Pazimo, da je testo okoli ganaša čim bolj enakomerno debelo, da nam med peko ne uide ven.
  8. Oblikovane piškote povaljamo v ovsene kosmiče in jih postavimo v hladilnik, da segrejemo pečico na 180 °C ter pripravimo dva pladnja, ki ju pokrijemo s papirjem za peko.
  9. Na vsak pladenj položimo 5 piškotov, saj med peko precej narastejo.
  10. Piškote pečemo 15 minut pri 180 °C z vklopljeno ventilacijo.
  11. Pečene piškote pustimo na pladnju 10 minut preden jih premaknemo na krožnik.
  12. Piškote lahko hranimo v zaprti posodi na sobni temperaturi 3-4 dni.

Nasveti:

Posamezne piškote lahko preden jih spečete, že oblikovane tudi zamrznete. Tako bodo vedno pri roki, kadar vam zadiši po čokoladi.

Poskusite tudi mehke cimetove rogljičke in presno sacher torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi