Tortilje s sladkim krompirjem so krasna izbira za kosilo. Gre za sila preprosto jed, ki je zelo fleksibilna, saj lahko porabite sestavine, ki jih imate na zalogi. Ta različica je zelenjavna, lahko pa namesto čičerike dodate popečena piščančja prsa ali recimo tuno kar iz konzerve.

Tortilje s sladkim krompirjem so zelo zabavna jed. Sladek krompir najprej skuhamo in iz njega pripravimo bogat pire z dodatkom sira in česna v prahu. Nato pripravimo meso ali zelenjavo, sestavimo tortilje, jih zavijemo in postavimo v pečico na 200 °C za približno 15 minut.

Tortilje je vedno dobro imeti na zalogi saj so zelo vsestranske, poleg tega pa še precej dolgo časa počakajo v shrambi. Iz njih poleg glavnih jedi pogosto pripravim tudi domač tortilja čips. Njami.

Količina: 4 tortilje / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za tortilje s sladkim krompirjem:

  • 4 tortilje (pšenične ali koruzne)
  • 300 g sladkega krompirja
  • 30 g masla
  • 70 g ribanega sira
  • Ena večja bučka
  • Ena čebula
  • 200 g kuhane čičerike
  • Žlička česna v prahu
  • Žlička bazilike
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • Sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C.
  2. Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke.
  3. V lonec vlijemo vodo, jo rahlo posolimo in dodamo sladki krompir.
  4. Kuhamo približno 10-15 minut, toliko, da je skuhan.
  5. Vmes olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo.
  6. Bučko operemo, razpolovimo po dolžini in narežemo na tanke rezine.
  7. V ponvi segrejemo olje in na njem do zlatorumene barve popražimo čebulo.
  8. Dodamo še narezane bučke in začinimo z baziliko.
  9. Pražimo na višjem ognju približno pet minut, nato dodamo čičeriko, posolimo in pražimo še tri minute in odstavimo.
  10. Krompir bi sedaj moral biti že skuhan, zato ga odcedimo in prestavimo v skledo.
  11. Dodamu mu žličko mletega česna v prahu, 50 g ribanega sira in maslo.
  12. Vse skupaj pretlačimo v pire.
  13. Pripravimo tortilje in nanje najprej namažemo tanko plast pireja sladkega krompirja.
  14. Nato na vsako dodamo pripravljeno mešanico zelenjave in tortiljo zavijemo. Tako zaviti tortilji rečemo tudi enchilada.
  15. Tortilje zdaj prestavimo v pekač, jih prelijemo s paradižnikovo mezgo, potresemo s preostalim ribanim sirom in postavimo v pečico.
  16. Pečemo jih približno 10 minut pri 220 °C.
  17. Odstranimo iz pečice in postrežemo s poljubno omako. Lahko je hummus, salsa ali recimo gvakamole.

Nasveti:

Namesto ali poleg čičerike lahko dodamo pražena piščančja prsa ali recimo tuno kar iz konzerve.

Pire sladkega krompirja lahko nadomestimo tudi s hummusom.

Poskusite tudi kumarično solato s črno kumino in koriandrom.

Dober tek!