Pohorska omleta v kozarčku je različica klasične sladice, ki jo vsi dobro poznamo. Sestavlja jo nekaj plasti biskvita, narezano sezonsko sadje, prelito z limoninim sokom in medom, za dodatno svežino pa poskrbi mešanica stepene smetane in sadnega jogurta.

Pohorska omleta v kozarčku je idealna za zabave, saj jo lahko pripravimo vnaprej in jo preprosto zapremo v kozarčke. Takšno lahko hranimo v hladilniku, ali pa jo postrežemo kar takoj. V vsakem primeru vas bo ta prikupna različica pohorske omlete navdušila. Namesto jogurta lahko k smetani primešamo tudi liker, recimo Bailey’s ali jajčni in tako sladico naredimo še bolj dekadentno.

Recept je nastal v sodelovanju z Mercator Slovenija.

Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 30 g moke
  • 30 ml mleka
  • 20 g sladkorja
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 300 g sezonskega sadja
  • 1 ½ žlica medu
  • 2 žlici limoninega soka
  • 150 ml sladke smetane
  • 150 g sadnega jogurta

Priprava biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 200° C in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
  3. Nato rumenjakom dodamo sladkor in mleko ter vse skupaj stepamo.
  4. K stepenim rumenjakom dodamo še presejano moko in limonino lupinico ter dobro premešamo.
  5. Beljake stepamo do čvrstih vrhov in jih postopoma primešamo k rumenjakom.
  6. Na pripravljen pekač zlijemo biskvitno maso, jo poravnamo ter prestavimo pekač v ogreto pečico.
  7. Biskvit pečemo 12-15 minut, oziroma toliko, da dobi zlato rjavo barvo. Pečeni biskvit odstranimo iz pečice in ohladimo.
  8. Izreži 6 krogov biskvita, ki imajo enak premer kot kozarec v katerem bomo sestavili sladico.

Sestavljanje sladice v kozarčku:

  1. Med peko biskvita očistimo in narežemo sadje na manjše koščke.
  2. Sadje prestavimo v skledo, dodamo med in limonin sok. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo odstati na hladnem 10 minut.
  3. Nato stepamo ohlajeno sladko smetano do čvrstih vrhov in ji primešamo sadni breskov jogurt.
  4. Sedaj pripravimo tri 400 ml kozarčke, vanje naložimo 2 žlici sadja, 1 zvrhano žlico smetane in čez eno plast biskvita, ki ga prej premažemo s plastjo brusnične marmelade.
  5. Celotno zaporedje zlaganja še enkrat ponovimo. Zaključimo s smetano in sadjem.
  6. Če gre sladica z nami v službo ali na piknik zadnjo plast izpustimo in zapremo kozarec s pokrovom.
  7. Sladico hranimo na hladnem preden jo postrežemo.

Nasveti:

Jaz sem za ta recept uporabil sveže sezonsko poletno sadje. Češnje, nektarine in ostale dobrote. Uporabimo katerokoli sadje je v sezoni. Super bo tudi s slivami, hruškami in kakiji. Izogibamo se le svežega ananasa in papaje, saj ta dva sadeža v sveži obliki spremenita okus smetane in sladica prične greniti.

Poskusi tudi sladke taquitose z Linolado in presni makadamijin mousse s kakiji in javorjem.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje