Pohorska omleta v kozarčku
Pohorska omleta v kozarčku je različica klasične sladice, ki jo vsi dobro poznamo. Sestavlja jo nekaj plasti biskvita, narezano sezonsko sadje, prelito z limoninim sokom in medom, za dodatno svežino pa poskrbi mešanica stepene smetane in sadnega jogurta.
Pohorska omleta v kozarčku je idealna za zabave, saj jo lahko pripravimo vnaprej in jo preprosto zapremo v kozarčke. Takšno lahko hranimo v hladilniku, ali pa jo postrežemo kar takoj. V vsakem primeru vas bo ta prikupna različica pohorske omlete navdušila. Namesto jogurta lahko k smetani primešamo tudi liker, recimo Bailey’s ali jajčni in tako sladico naredimo še bolj dekadentno.
Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 3 jajca
- 30 g moke
- 30 ml mleka
- 20 g sladkorja
- 1 žlička limonine lupinice
- 2 žlici brusnične marmelade
- 300 g sezonskega sadja
- 1 ½ žlica medu
- 2 žlici limoninega soka
- 150 ml sladke smetane
- 150 g sadnega jogurta
Priprava biskvita:
- Pečico segrejemo na 200° C in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
- Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
- Nato rumenjakom dodamo sladkor in mleko ter vse skupaj stepamo.
- K stepenim rumenjakom dodamo še presejano moko in limonino lupinico ter dobro premešamo.
- Beljake stepamo do čvrstih vrhov in jih postopoma primešamo k rumenjakom.
- Na pripravljen pekač zlijemo biskvitno maso, jo poravnamo ter prestavimo pekač v ogreto pečico.
- Biskvit pečemo 12-15 minut, oziroma toliko, da dobi zlato rjavo barvo. Pečeni biskvit odstranimo iz pečice in ohladimo.
- Izreži 6 krogov biskvita, ki imajo enak premer kot kozarec v katerem bomo sestavili sladico.
Sestavljanje sladice v kozarčku:
- Med peko biskvita očistimo in narežemo sadje na manjše koščke.
- Sadje prestavimo v skledo, dodamo med in limonin sok. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo odstati na hladnem 10 minut.
- Nato stepamo ohlajeno sladko smetano do čvrstih vrhov in ji primešamo sadni breskov jogurt.
- Sedaj pripravimo tri 400 ml kozarčke, vanje naložimo 2 žlici sadja, 1 zvrhano žlico smetane in čez eno plast biskvita, ki ga prej premažemo s plastjo brusnične marmelade.
- Celotno zaporedje zlaganja še enkrat ponovimo. Zaključimo s smetano in sadjem.
- Če gre sladica z nami v službo ali na piknik zadnjo plast izpustimo in zapremo kozarec s pokrovom.
- Sladico hranimo na hladnem preden jo postrežemo.
Nasveti:
Jaz sem za ta recept uporabil sveže sezonsko poletno sadje. Češnje, nektarine in ostale dobrote. Uporabimo katerokoli sadje je v sezoni. Super bo tudi s slivami, hruškami in kakiji. Izogibamo se le svežega ananasa in papaje, saj ta dva sadeža v sveži obliki spremenita okus smetane in sladica prične greniti.
Poskusi tudi sladke taquitose z Linolado in presni makadamijin mousse s kakiji in javorjem.
Dober tek!