Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem

Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem

Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem je odlična ideja za zdrav zajtrk ali recimo brunch. Kvinojo skuhamo v kokosovem mleku, ji dodamo javorjev sirup ali rjav sladkor, kokosov jogurt in povrh še kokosov čips. Za svežino poskrbita tako jogurt, kot jagodičevje. Njami.

Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem

Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem je ena izmed tistih jedi, ki nekoliko preseneti, saj smo kvinoje večinoma vajeni v slanih jedeh. To super živilo je bogato z beljakovinami in ima zelo nizek glikemični indeks. Sam kvinojo najraje pripravljam v solatah ali polpetih, tale skleda pa je nastala po principu “iz špajze”.

Jagodičevje lahko zamenjamo z bananami ali recimo kakiji. Dodamo žlico arašidovega masla, skratka prikrojimo si jo po svoje. Tudi čokolada bo odlična sopotnica v kokosovem mleku kuhani kvinoji.

Uporabil sem bio kvinojo Natura.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 650 kcal
Beljakovine20 g
Ogljikovi hidrati107 g
Maščobe17 g

Sestavine:

  • 140 g kvinoje
  • 450 ml rastlinskega mleka (najbolje kokosovega)
  • 100 ml javorjevega sirupa
  • 4 žlice kokosovega jogurta
  • 2 žlici chia semen
  • sveže jagodičevje
  • kokosov čips

Postopek:

  1. Kvinojo dobro operemo pod tekočo vodo.
  2. V lonec vlijemo kokosovo ali drugo rastlinsko mleko, dodamo javorjev sirup, premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
  3. Sedaj dodamo oprano kvinojo, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 20-25 minut.
  4. Kuhano kvinojo odstavimo in jo prestavimo v krožnike ali skodelice.
  5. V vsako skodelico dodamo dve žlici kokosovega jogurta, sveže narezano jagodičevje, žlico chia semen in nekaj kokosovega čipsa.
  6. Postrežemo takoj. Kvinojo lahko skuhamo tudi vnaprej in vse ostalo za kvinojino skledo sestavimo tik preden postrežemo.
Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem

Nasveti:

Namesto javorjevega sirupa lahko uporabimo med ali rjav sladkor. V kolikor sladkamo z medom, tega dodamo proti koncu kuhanja, da bo ohranil čim več zdravilnih lastnosti.

Pri izbiri kokosovega mleka bodimo pozorni. Tukaj uporabimo različico rastlinskega napitka, ki vsebuje precej malo maščob. V tem receptu ni potrebno uporabiti polnomastno kokosovo mleko, ki ga ponavadi najdemo v pločevinkah.

Poskusite tudi solato s kvinojo in sladkim krompirjem ali veganski sendvič z avokadom in koromačem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi