Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem
Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem je odlična ideja za zdrav zajtrk ali recimo brunch. Kvinojo skuhamo v kokosovem mleku, ji dodamo javorjev sirup ali rjav sladkor, kokosov jogurt in povrh še kokosov čips. Za svežino poskrbita tako jogurt, kot jagodičevje. Njami.
Kokosova kvinoja skleda z jagodičevjem je ena izmed tistih jedi, ki nekoliko preseneti, saj smo kvinoje večinoma vajeni v slanih jedeh. To super živilo je bogato z beljakovinami in ima zelo nizek glikemični indeks. Sam kvinojo najraje pripravljam v solatah ali polpetih, tale skleda pa je nastala po principu “iz špajze”.
Jagodičevje lahko zamenjamo z bananami ali recimo kakiji. Dodamo žlico arašidovega masla, skratka prikrojimo si jo po svoje. Tudi čokolada bo odlična sopotnica v kokosovem mleku kuhani kvinoji.
Uporabil sem bio kvinojo Natura.
Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 650 kcal |
Beljakovine | 20 g |
Ogljikovi hidrati | 107 g |
Maščobe | 17 g |
Sestavine:
- 140 g kvinoje
- 450 ml rastlinskega mleka (najbolje kokosovega)
- 100 ml javorjevega sirupa
- 4 žlice kokosovega jogurta
- 2 žlici chia semen
- sveže jagodičevje
- kokosov čips
Postopek:
- Kvinojo dobro operemo pod tekočo vodo.
- V lonec vlijemo kokosovo ali drugo rastlinsko mleko, dodamo javorjev sirup, premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
- Sedaj dodamo oprano kvinojo, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 20-25 minut.
- Kuhano kvinojo odstavimo in jo prestavimo v krožnike ali skodelice.
- V vsako skodelico dodamo dve žlici kokosovega jogurta, sveže narezano jagodičevje, žlico chia semen in nekaj kokosovega čipsa.
- Postrežemo takoj. Kvinojo lahko skuhamo tudi vnaprej in vse ostalo za kvinojino skledo sestavimo tik preden postrežemo.
Nasveti:
Namesto javorjevega sirupa lahko uporabimo med ali rjav sladkor. V kolikor sladkamo z medom, tega dodamo proti koncu kuhanja, da bo ohranil čim več zdravilnih lastnosti.
Pri izbiri kokosovega mleka bodimo pozorni. Tukaj uporabimo različico rastlinskega napitka, ki vsebuje precej malo maščob. V tem receptu ni potrebno uporabiti polnomastno kokosovo mleko, ki ga ponavadi najdemo v pločevinkah.
Poskusite tudi solato s kvinojo in sladkim krompirjem ali veganski sendvič z avokadom in koromačem.
Dober tek!