Sarme
Sarme so ena izmed tistih jedi, ki jih pripravimo v večkratni količini saj si jih tako lahko privoščimo več dni zapored. Zakaj? Za sarme velja, da so z vsakim dnem, ki gre mimo bolj okusne. So odlična zimska jed, ki nas dobro pogreje in zdravo nahrani.
Sarme pripravimo iz listov kislega zelja, ki jih nadevamo z mletim mesom, rižem in začimbami. Sarme kuhamo v večjem loncu skupaj s preostankom zeljnih listov, dimljeno slanino in mleto rdečo papriko.
Za nadev uporabimo mešano mleto meso s svinjino in junetino ter dodamo še nekaj dimljene slanine za dodaten okus. Uporabimo surov riž primeren za rižote, ta ima več škroba in bo med kuhanjem prijetno zlepil naš nadev. Nadev dobro začinimo s čebulo in česnom, ter začimbami, ki si jih lahko prilagodimo po lastnem okusu. Sarme se kuhajo dobro uro vendar brez skrbi, saj se kuha za tri dni 😉
Količina: 6 oseb / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 647 kcal |
Beljakovine | 27 g |
Ogljikovi hidrati | 39 g |
Maščobe | 43 g |
Sestavine:
- 1,2 kg kisle zeljne glave
- 250 g dimljene slanine
- 2 manjši čebuli
- 4 stroki česna
- 4 žlice olja
- 600 g mešanega mletega mesa (svinjina in junetina)
- 150 g riža
- šop svežega peteršilja
- 1 žlička majarona
- 1 ½ žlički soli
- ½ žličke popra
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlička poprovih zrn
- 1 1/2 žlico moke
- 2 žlički mlete paprike
- 1 žlica paradižnikovega ekstrakta
Priprava:
- Zeljni glavi odrežemo steblo. Nato olupimo liste kislega zelja in jih speremo pod tekočo vodo. Tako preprečimo višek soli in kisline. Zeljnim listom odrežemo odebeljeno steblo in jih rahlo osušimo. Za nadevanje bomo uporabili približno 20 listov, preostanek zelja narežemo na tanke trakove in jih pustimo ob strani za kasneje.
- Za nadev bomo uporabili polovico slanine, ki jo narežemo na drobne kocke. Preostalo polovico slanine narežemo na malo večje kocke in jo bomo dali v lonec skupaj s preostalim zeljem.
- Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.
- V večjem loncu segrejemo 2 žlici olja na njem prepražimo čebulo ter na drobno narezano slanino.
- Ko čebula postekleni in se zmehča dodamo še česen. Premešamo in odstavimo, ko česen zadiši.
- V večjo skledo damo prepraženo čebulo skupaj s slanino nato dodamo še mleto meso, riž, sesekljan peteršilj, majaron, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.
- Sedaj položimo en list zelja na ravno površino in nanj položimo 1 žlico nadeva. Čez nadev položimo desno stranico zeljnega lista in nato levo stranico (ali obratno:). Nato nadev z zeljnim listom zavijemo v rolo. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka mesnega nadeva.
- V lonec kjer smo pražili čebulo sedaj dodamo 1 žlico olja.
- Nato na dno položimo polovico sesekljanega zelja in narezano dimljeno slanino.
- Čez zelje zložimo zavite sarme. Sarme položimo v lonec pokončno ali leže. Pazimo, da jih ne stisnemo preveč skupaj in da so obrnjene s šivom navzdol.
- Čez plast sarm položimo še preostalo kislo zelje.
- Sedaj vse skupaj zalijemo s toliko vode, da prekrijemo sestavine v loncu.
- Dodamo lovorjeva lista, poprova zrna in pokrijemo s pokrovko,
- Sarme kuhamo na zmernem ognju 90 minut.
- Za pripravo podmeta vzamemo manjšo ponev in v njej segrejemo 1 žlico olja.
- Dodamo 11/2 žlico moke, ki jo na hitro prepražimo na srednjem ognju. Nato dodamo še 2 žlički mlete paprike in 1 žlico paradižnikovega koncentrata. Prilijemo 2 zajemalki juhe iz lonca in dobro premešamo.
- Sedaj vse skupaj prilijemo nazaj v lonec k sarmam.
- Previdno premešamo in nadaljujemo kuhanje še 15 minut pri odprtem loncu.
- Sarme postrežemo skupaj s kuhanim ali pire krompirjem. Dovolj bo tudi kos svežega kruha.
Nasveti:
Kupljene kisle zeljne glave so različno kisle in slane. Celo zeljno glavo speremo pod tekočo vodo in liste poskusimo. Če so zeljni listi preveč kisli in slani, vsakega speremo z vodo.
Sarme spadajo med jed, ki so boljše, ko odstojijo kakšen dan ali dva v hladilniku.
Če želimo polovico ali del sarm zamrzniti jih vzamemo iz lonca preden vmešamo podmet. Nato podmet dodamo med segrevanjem zamrznjenih sarm.
Poskusi še čufte z zeljem in bananino torto z arašidi.
Dober tek!