Žepki z marelicami in skuto
Žepki z marelicami in skuto. Krasna poletna sladica, ki jo lahko pripravimo s svežimi ali vloženimi marelicami. Preprosta kombinacija listnatega testa, marelic, skute, amaretta in medu.
Žepki z marelicami in skuto sodijo v kategorijo preprostih, hitro pripravljenih sladic, z velikim učinkom. Ravno prav karamelizirane marelice, ki jih lahko še dodatno flambiramo, se odlično podajo s skuto, hrustljavim listnatim testom in medom. Božansko.
Žepki počakajo kakšen dan v hladilniku. Seveda, če se vam uspe zadržati.
Količina: 8 žepkov / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za žepke z marelicami in skuto:
- 260 g pasirane skute
- 1 jajce
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 4 marelice
- 1 zavoj listnatega testa
- med
- 0,5 dl amaretta
- žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
- Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice
- Jajce ločimo na rumenjak in beljak
- Beljak nato stepemo v sneg
- Pasirani skuti dodamo limonin sok, sladkor in premešamo
- Stepene beljake nežno primešamo k skuti
- Ponev postavimo na štedilnik na srednji ogenj, vanjo damo dobri 2 žlici sladkorja in počakamo, da se sladkor prične topiti
- Preden sladkor karamelizira, v ponev dodamo polovičke marelic s prerezanimi polovicami navzdol
- Ponev pokrijemo in kuhamo 2 minuti
- Vmes bo sladkor pričel karamelizirati, zdaj je čas, da dodamo med marelice še 2 žlički masla
- Ko se maslo stopi znižamo ogenj in vlijemo žličko amareta
- Če želimo lahko na tej točki marelice flambiramo tako, da z vžigalnikom prižgemo nad ponvijo in bo, v kolikor je bil aponev dovolj vroča, amaretto izhlapel in se prižgal
- Flambiranje pa lahko preprosto izpustimo in pustimo, da se amaretto pokuha
- V ponev vmešamo še ščep soli in vanilijev ekstrakt in jo odstavimo, da se marelice nekoliko ohladijo
- Listnato testo razrežemo v obliko trapezov, nanje namažemo skuto in na skuto položimo marelico
- Testu zavihamo stranske robove tako, da se združi nad marelico. Robove testa fino stisnemo skupaj, da se med peko ne bodo razprli
- Žepke premažemo s rumenjakom, ki smo ga razredčili z žličko vode
- Žepke pečemo 25 – 30 minut pri 180 °C
- Pečene žepke nekoliko ohladimo, pokapamo s karamelo, ki je ostala od marelic in dodamo še med
Nasveti:
Amaretto lahko v tem receptu izpustimo, ali ga nadomestimo recimo z rumom ali konjakom.
Nepasirano skuto lahko enostavno pretlačimo s spodnjim delom zajemalke in jo tako spasiramo.
Želite s to sladico dodatno presenetiti? Poskusite dodati malce svežega timijana.
Poskusite tudi pecivo s skuto in hruškami ali presne marelične rezine z mangom.
Dober tek!
Tvoja ocena šteje