Žepki z marelicami in skuto
Žepki z marelicami in skuto. Krasna poletna sladica, ki jo lahko pripravimo s svežimi ali vloženimi marelicami. Preprosta kombinacija listnatega testa, marelic, skute, amaretta in medu.
Žepki z marelicami in skuto sodijo v kategorijo preprostih, hitro pripravljenih sladic, z velikim učinkom. Ravno prav karamelizirane marelice, ki jih lahko še dodatno flambiramo, se odlično podajo s skuto, hrustljavim listnatim testom in medom. Božansko.
Žepki počakajo kakšen dan v hladilniku. Seveda, če se vam uspe zadržati.
Količina: 8 žepkov / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za žepke z marelicami in skuto:
- 260 g pasirane skute
- 1 jajce
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 4 marelice
- 1 zavoj listnatega testa
- med
- 0,5 dl amaretta
- žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
- Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice.
- Jajce ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak prihranimo za premaz, beljak pa stepemo v čvrst sneg.
- Pasirani skuti dodamo limonin sok, sladkor in premešamo.
- Stepen beljak nežno primešamo k skuti.
- Ponev postavimo na štedilnik na srednji ogenj, vanjo damo dobri 2 žlici sladkorja in počakamo, da se sladkor prične topiti.
- Preden sladkor karamelizira, v ponev dodamo polovičke marelic s prerezanimi polovicami navzdol. Ponev pokrijemo in kuhamo 2 minuti.
- Ko prične sladkor karamelizirati, dodamo med marelice še 2 žlički masla. Zmanjšamo ogenj in prilijemo še žličko amareta.
- Če želimo lahko na tej točki marelice flambiramo tako, da z vžigalnikom prižgemo nad ponvijo in bo, v kolikor je bila ponev dovolj vroča, amaretto izhlapel in se prižgal. Flambiranje lahko preprosto izpustimo in pustimo, da se amaretto pokuha.
- Dodamo še ščep soli in vanilijev ekstrakt, premešamo in odstavimo z ognja. Ohladimo.
- Listnato testo razrežemo v 8 enakih kvadratov. Kvadrate obrnemo tako, da imajo obliko diamanta. Na sredino diamanta položimo skuto in jo razmažemo od zgornje do spodnje konice testa. Na sredino nadeva položimo marelico.
- Testu zavihamo stranske robove tako, da se združi nad marelico. Robove testa fino stisnemo skupaj, da se med peko ne bodo razprli.
- Žepke premažemo s rumenjakom, ki smo ga razredčili z žličko vode.
- Žepke pečemo 25 – 30 minut pri 180 °C.
- Pečene žepke nekoliko ohladimo, pokapamo s karamelo, ki je ostala od marelic in dodamo še med.
Nasveti:
Amaretto lahko v tem receptu izpustimo, ali ga nadomestimo recimo z rumom ali konjakom.
Nepasirano skuto lahko enostavno pretlačimo s spodnjim delom zajemalke in jo tako spasiramo.
Želite s to sladico dodatno presenetiti? Poskusite dodati malce svežega timijana.
Poskusite tudi pecivo s skuto in hruškami ali presne marelične rezine z mangom.
Dober tek!