Žepki z marelicami in skuto. Krasna poletna sladica, ki jo lahko pripravimo s svežimi ali vloženimi marelicami. Preprosta kombinacija listnatega testa, marelic, skute, amaretta in medu.

Žepki z marelicami in skuto sodijo v kategorijo preprostih, hitro pripravljenih sladic, z velikim učinkom. Ravno prav karamelizirane marelice, ki jih lahko še dodatno flambiramo, se odlično podajo s skuto, hrustljavim listnatim testom in medom. Božansko.

Žepki počakajo kakšen dan v hladilniku. Seveda, če se vam uspe zadržati.

Količina: 8 žepkov / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za žepke z marelicami in skuto:

  • 260 g pasirane skute
  • 1 jajce
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 4 marelice
  • 1 zavoj listnatega testa
  • med
  • 0,5 dl amaretta
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Postopek:

  1. Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice
  2. Jajce ločimo na rumenjak in beljak
  3. Beljak nato stepemo v sneg
  4. Pasirani skuti dodamo limonin sok, sladkor in premešamo
  5. Stepene beljake nežno primešamo k skuti
  6. Ponev postavimo na štedilnik na srednji ogenj, vanjo damo dobri 2 žlici sladkorja in počakamo, da se sladkor prične topiti
  7. Preden sladkor karamelizira, v ponev dodamo polovičke marelic s prerezanimi polovicami navzdol
  8. Ponev pokrijemo in kuhamo 2 minuti
  9. Vmes bo sladkor pričel karamelizirati, zdaj je čas, da dodamo med marelice še 2 žlički masla
  10. Ko se maslo stopi znižamo ogenj in vlijemo žličko amareta
  11. Če želimo lahko na tej točki marelice flambiramo tako, da z vžigalnikom prižgemo nad ponvijo in bo, v kolikor je bil aponev dovolj vroča, amaretto izhlapel in se prižgal
  12. Flambiranje pa lahko preprosto izpustimo in pustimo, da se amaretto pokuha
  13. V ponev vmešamo še ščep soli in vanilijev ekstrakt in jo odstavimo, da se marelice nekoliko ohladijo
  14. Listnato testo razrežemo v obliko trapezov, nanje namažemo skuto in na skuto položimo marelico
  15. Testu zavihamo stranske robove tako, da se združi nad marelico. Robove testa fino stisnemo skupaj, da se med peko ne bodo razprli
  16. Žepke premažemo s rumenjakom, ki smo ga razredčili z žličko vode
  17. Žepke pečemo 25 – 30 minut pri 180 °C
  18. Pečene žepke nekoliko ohladimo, pokapamo s karamelo, ki je ostala od marelic in dodamo še med

Nasveti:

Amaretto lahko v tem receptu izpustimo, ali ga nadomestimo recimo z rumom ali konjakom.

Nepasirano skuto lahko enostavno pretlačimo s spodnjim delom zajemalke in jo tako spasiramo.

Želite s to sladico dodatno presenetiti? Poskusite dodati malce svežega timijana.

Poskusite tudi pecivo s skuto in hruškami ali presne marelične rezine z mangom.

Dober tek!