Žepki z marelicami in skuto

Žepki z marelicami in skuto

Žepki z marelicami in skuto. Krasna poletna sladica, ki jo lahko pripravimo s svežimi ali vloženimi marelicami. Preprosta kombinacija listnatega testa, marelic, skute, amaretta in medu.

Žepki z marelicami in skuto

Žepki z marelicami in skuto sodijo v kategorijo preprostih, hitro pripravljenih sladic, z velikim učinkom. Ravno prav karamelizirane marelice, ki jih lahko še dodatno flambiramo, se odlično podajo s skuto, hrustljavim listnatim testom in medom. Božansko.

Žepki počakajo kakšen dan v hladilniku. Seveda, če se vam uspe zadržati.

Količina: 8 žepkov / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za žepke z marelicami in skuto:

  • 260 g pasirane skute
  • 1 jajce
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 4 marelice
  • 1 zavoj listnatega testa
  • med
  • 0,5 dl amaretta
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Postopek:

  1. Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice.
  2. Jajce ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak prihranimo za premaz, beljak pa stepemo v čvrst sneg.
  3. Pasirani skuti dodamo limonin sok, sladkor in premešamo.
  4. Stepen beljak nežno primešamo k skuti.
  5. Ponev postavimo na štedilnik na srednji ogenj, vanjo damo dobri 2 žlici sladkorja in počakamo, da se sladkor prične topiti.
  6. Preden sladkor karamelizira, v ponev dodamo polovičke marelic s prerezanimi polovicami navzdol. Ponev pokrijemo in kuhamo 2 minuti.
  7. Ko prične sladkor karamelizirati, dodamo med marelice še 2 žlički masla. Zmanjšamo ogenj in prilijemo še žličko amareta.
  8. Če želimo lahko na tej točki marelice flambiramo tako, da z vžigalnikom prižgemo nad ponvijo in bo, v kolikor je bila ponev dovolj vroča, amaretto izhlapel in se prižgal. Flambiranje lahko preprosto izpustimo in pustimo, da se amaretto pokuha.
  9. Dodamo še ščep soli in vanilijev ekstrakt, premešamo in odstavimo z ognja. Ohladimo.
  10. Listnato testo razrežemo v 8 enakih kvadratov. Kvadrate obrnemo tako, da imajo obliko diamanta. Na sredino diamanta položimo skuto in jo razmažemo od zgornje do spodnje konice testa. Na sredino nadeva položimo marelico.
  11. Testu zavihamo stranske robove tako, da se združi nad marelico. Robove testa fino stisnemo skupaj, da se med peko ne bodo razprli.
  12. Žepke premažemo s rumenjakom, ki smo ga razredčili z žličko vode.
  13. Žepke pečemo 25 – 30 minut pri 180 °C.
  14. Pečene žepke nekoliko ohladimo, pokapamo s karamelo, ki je ostala od marelic in dodamo še med.

Nasveti:

Amaretto lahko v tem receptu izpustimo, ali ga nadomestimo recimo z rumom ali konjakom.

Nepasirano skuto lahko enostavno pretlačimo s spodnjim delom zajemalke in jo tako spasiramo.

Želite s to sladico dodatno presenetiti? Poskusite dodati malce svežega timijana.

Poskusite tudi pecivo s skuto in hruškami ali presne marelične rezine z mangom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi