Paella Valenciana
Paella je španska poslastica. Popolna kombinacija riža, zelenjave, rakov, školjk in mesa, ki se postreže neposredno iz ponve, v kateri jo pripraviš. Postrezi z nasmehom in kozarcem dobrega rdečega vina.
Sestavine za 4 porcije paelle:
- 200 g riža
- 2 veliki rdeči papriki
- 3 paradižniki
- ena čebula
- 2 stroka česna
- 100 g dagenj (brez školjk, samo jedrca)
- 150 g piščančjih prsi
- 150 g svinjskega fileja
- 150 g očiščenih škampovih repkov
- 150 g zamrznjenega graha
- 6 dl jušne osnove
- 1 limone
- 2 žlički žafrana ali žafranike
- 2 žlici paprike v prahu
- 3 lovorjevi listi
- olivno olje
- sol in poper
Priprava:
- pečico segrej na 220 °C, na pladenj položi papriki in ju peci z žar funkcijo toliko časa, da so dobro zapečene, vmes jih obračaj
- ko so paprike pečene jih odstrani iz pečice, olupi, odstrani semena in nareži na trakove
- paradižnike blanširaj, olupi, razpolovi, odstrani semena in nareži na koščke (uporabiš lahko tudi kupljene pelate iz konzerve)
- dagnje očisti in skuhaj v vreli vodi dokler se ne odprejo (tiste, ki se ne odprejo zavrzi), iz školjk odstrani jedrca in jih odstavi
- svinjino in piščanca nareži na približno enako velike koščke, ju začini s soljo in poprom, popraži in odstrani
- na enak način pripravi tudi škampove repke, na hitro jih popraži na olju in odstrani skupaj z ostalim mesom na toplo
- čebulo in česen nasekljaj in prepraži, nato dodaj koščke paradižnika in grah in kuhaj približno 5 minut
- zelenjavno mešanico začini z žafranom in papriko v prahu, dodaj tudi lovorjeve liste
- riž prepraži, ga prelij z vrelo jušno osnovo in kuhaj na nizkem ognju približno 25 minut
- rižu nato dodaj rezine pečene paprike, paradižnik, čebulo in grah, dodaj meso, škampe, dagnje in rezine limon
- ponev pokrij z aluminijasto folijo in jo postavi v pečico za 15 minut pri 180 °C, namesto pečice lahko do konca skuhaš tudi na štedilniku
- postrezi direktno iz ponve
Dober tek!