Paella Valenciana

Paella Valenciana

Paella je španska poslastica. Popolna kombinacija riža, zelenjave, rakov, školjk in mesa, ki se postreže neposredno iz ponve, v kateri jo pripraviš. Postrezi z nasmehom in kozarcem dobrega rdečega vina.

Paella Valenciana

Sestavine za 4 porcije paelle:

  • 200 g riža
  • 2 veliki rdeči papriki
  • 3 paradižniki
  • ena čebula
  • 2 stroka česna
  • 100 g dagenj (brez školjk, samo jedrca)
  • 150 g piščančjih prsi
  • 150 g svinjskega fileja
  • 150 g očiščenih škampovih repkov
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 6 dl jušne osnove
  • 1 limone
  • 2 žlički žafrana ali žafranike
  • 2 žlici paprike v prahu
  • 3 lovorjevi listi
  • olivno olje
  • sol in poper

Priprava:

  1. pečico segrej na 220 °C, na pladenj položi papriki in ju peci z žar funkcijo toliko časa, da so dobro zapečene, vmes jih obračaj
  2. ko so paprike pečene jih odstrani iz pečice, olupi, odstrani semena in nareži na trakove
  3. paradižnike blanširaj, olupi, razpolovi, odstrani semena in nareži na koščke (uporabiš lahko tudi kupljene pelate iz konzerve)
  4. dagnje očisti in skuhaj v vreli vodi dokler se ne odprejo (tiste, ki se ne odprejo zavrzi), iz školjk odstrani jedrca in jih odstavi
  5. svinjino in piščanca nareži na približno enako velike koščke, ju začini s soljo in poprom, popraži in odstrani
  6. na enak način pripravi tudi škampove repke, na hitro jih popraži na olju in odstrani skupaj z ostalim mesom na toplo
  7. čebulo in česen nasekljaj in prepraži, nato dodaj koščke paradižnika in grah in kuhaj približno 5 minut
  8. zelenjavno mešanico začini z žafranom in papriko v prahu, dodaj tudi lovorjeve liste
  9. riž prepraži, ga prelij z vrelo jušno osnovo in kuhaj na nizkem ognju približno 25 minut
  10. rižu nato dodaj rezine pečene paprike, paradižnik, čebulo in grah, dodaj meso, škampe, dagnje in rezine limon
  11. ponev pokrij z aluminijasto folijo in jo postavi v pečico za 15 minut pri 180 °C, namesto pečice lahko do konca skuhaš tudi na štedilniku
  12. postrezi direktno iz ponve

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi