Pečen karamelni puding
Pečen karamelni puding je sladica, ki navduši vse goste. Neverjetno kako preprosta in hkrati impresivna sladica je to. Predstavljajte si bogat, domač puding, prelit s karamelno omako. Jaz sem ga še nekoliko okrasil z zlatim prahom in sladkornimi dekroracijami, da še bolj izstopa na praznično obloženi mizi.
Recept je nastal v sklopu Sladke akademije v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8 porcij / Čas priprave: 2 uri + čas čakanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za karamelo:
- 100 g sladkorja
- 40 ml vode
Sestavine za kuhano kremo:
- 400 ml polnomastnega mleka
- 400 ml sladke smetane
- 120 g sladkorja
- dober ščep soli
- 2 stroka vanilije
- 5 jajc L
- en velik rumenjak
- jedilne bleščice za okras
Priprava:
- Pripravimo okrogel stekleni pekač z volumnom 1 l in ga nežno premažemo z oljem. Okrogel pekač postavimo v večji pekač, ki ima robove visoke 5-7 cm, saj bomo vanj natočili vrelo vodo za vodno kopel.
- Pečico segrejemo na 150 °C.
- V lonec z debelim dnom stresemo sladkor in prilijemo vodo. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da voda izhlapi in se prične sladkor topiti in karamelizirati.
- Karamelo kuhamo do bogate jantarjeve barve nato jo odstavimo z ognja in vlijemo v pripravljen pekač. Karamelo ohladimo na pultu ali v hladilniku.
- V isti lonec kjer smo kuhali karamelo vlijemo mleko, smetano, sladkor in sol.
- Strok vanilije zarežemo na sredini in po celotni dolžini. Strok razpremo in s hrbtno stranjo noža postrgamo ven semena. Semena in stroka primešamo k mleku.
- Na nižjem srednjem ognju počasi segrejemo mleko in smetano do vretja nato odstavimo lonec z ognja.
- V večji skledi z metlico stepamo jajca in rumenjak do rahlo svetlejše barve.
- Iz lonca odstranimo stroka vanilije in postopoma prilijemo vroče mleko k jajcem. Med prilivanjem mleka neprestano mešamo, da jajca ne zakrknejo.
- Celotno jajčno maso precedimo v okrogel pekač s karamelo.
- Površino okroglega pekača pokrijemo z alu folijo in vanjo naredimo nekaj luknjic.
- V velik pekač previdno vlijemo vročo vodo. Voda naj sega do polovice višine okroglega pekača. Pekač previdno postavimo v ogreto pečico.
- Karamelni puding pečemo 90 minut pri 150 °C. Ko se ob premikanju pekača krema nežno ziblje, je pečena in jo vzamemo iz pečice. Če puding ob premikanju pekača valovi, podaljšamo čas peke in pogosteje spremljamo peko.
- Pečen puding vzamemo iz pečice in ko se okrogel pekač dovolj ohladi, ga previdno vzamemo iz vodne kopeli. Puding ohladimo na sobno temperaturo nato ga pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure. Najbolje je, ko odstoji na hladnem čez noč (8-12 ur).
- Pekač s karamelno kremo za par sekund potopimo v vročo vodo nato z nožem ali paletko previdno zaokrožimo po notranji strani pekača. Čez pekač položimo servirni krožnik in ju skupaj obrnemo na glavo. Pekač rahlo potresemo in krema bi morala odstopiti.
- Karamelno kremo okrasimo z zlatimi jedilnimi bleščicami in čokoladnimi dekoracijami.
Nasveti:
- Za čim boljši okus uporabimo kvalitetna jajca, mleko, smetano in vanilijo.
- Namesto vanilijevih strokov lahko uporabimo tudi vanilijev ekstrakt. Dodamo ga potem, ko prilijemo mleko k jajcem.
- Karamelna krema je odlična silvestrska ali praznična sladica. Pripravimo jo lahko dva dni vnaprej in jo okrasimo tik pred postrežbo.
- Karamelno kremo lahko pečemo tudi v 8 posameznih ramekinih (180 ml) pri temperaturi 150 °C približno 30-35 minut.
- Poleg vanilije lahko vključimo različne začimbe ali citruse, ki bodo naredili puding se malo bolj drugačen.
Dober tek!