Češnjev zavitek z baziliko
Češnjev zavitek je krasen način kako porabiti hrustljave češnje, s katerimi nas narava tako bogato obdari vsako leto. Preprost, sočen in slasten češnjev zavitek sem pripravil z dodatkom bazilike. Potrebujemo kilogram češenj, nekaj vlečenega testa in čez dobro uro se že sladkamo.

Češnjev zavitek ali mogoče bolje, če mu rečem kar češnjev štrudelj. Vlečeno testo lahko naredimo sami, jaz sem tokrat uporabil kupljenega. Poleg češenj v nadevu uporabimo še kislo smetano, drobtine in vse skupaj po želji popestrimo s svežo baziliko. Ta se odlično poveže z okusi in naredi ta zavitek nekoliko bolj poseben. Pomembno je, da uporabimo svežo baziliko, saj s suho rezultat ne bo enak. Lahko pa jo seveda tudi kar izpustimo in pripravimo klasično različico.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za 12 kosov:
- 1 kg svežih češenj
- 4 listi vlečenega testa
- 1 jajce + en rumenjak
- 100 ml kisle smetane
- 50 g krušnih drobtin
- 70 g masla
- 80 g sladkorja
- pest sveže bazilike
- žlica limonine lupinice
- dve žlički koruznega škroba
Priprava:
- Češnje operemo in razkoščičimo. Prestavimo jih v skledo, jih rahlo pretlačimo z vilicamo, posujemo s korzunim škrobom in premešamo.
- Drobtine in baziliko zmešamo v mešalniku, da dobimo zeliščne drobtine.
- Maslo segrejemo v ponvi in na njem prepražimo drobtine z baziliko. Odstavimo za kasneje.
- Jajce, kislo smetano in limonino lupinico zmešamo v manjši skledici.
- Na delovno površino postavimo dva lista vlečenega testa.
- Nato najprej čez polovico testa razporedimo polovico drobtin. Ob spodnjem robu, kjer bomo pričeli zavijati si pustimo nekaj prstov prostora.
- Čez drobtine potresemo polovico češenj.
- Čez češnje posujemo polovico sladkorja in na koncu še prelijemo s polovico mešanico kisle smetane in jajca.
- Testo zavijemo v zavitek in postopek ponovimo še enkrat s preostalimi sestavinami.
- Oba zavitka prestavimo na pekač.
- Pečemo 40-50 minut pri 190 °C. Pečico nastavimo na zgornje / spodnje grelo, zavitka pa postavimo na sredino.
- 10 minut pred koncem vrhnjo plast zavitkov premažemo z rumenjakom, ki smo ga premešali z dvema žlicama vode.
- Odstranimo iz pečice, počakamo, da se popolnoma ohladi in postrežemo.
Nasveti:
Uporabimo lahko tudi zamrznjene češnje. V tem primeru jih popolnoma odtalimo in odcedimo tekočino, nakar z njimi ravnamo kot s svežimi češnjami.
Poskusite tudi češnjevo zloženko s skuto in drobljencem in malinove sladoledne lučke s čokolado.
Dober tek!