Gratinirane testenine v gorgonzolini omaki

Gratinirane testenine v gorgonzolini omaki

Gratinirane testenine, pripravljene v kremni gorgonzolini omaki z dodatkim dimljenega čilija. Vas je prepričalo? Pripravite jih lahko z mletim mesom, sojo ali popolnoma zelenjavne. Super poletna jed!

Gratinirane testenine v gorgonzolini omaki

Gratinirane testenine pripravim takrat, ko želim na mizo postaviti več različnih jedi. Super so za piknike, poleg solat, mesnih jedi in pečene zelenjave. Tokrat sem jih pripravil z mletim mesom, lahko pa pripravite tudi popolnoma zelenjavno jed.

Sestavine za gratinirane testenine:

  • 200 g testenin
  • En korenček
  • En brokoli
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 g gorgonzole
  • 200 g mletega mesa
  • 50 g parmezana
  • Žlička česna v prahu Kotanyi
  • Žlička dimnljenega čilija Kotanyi
  • Sol

Priprava:

  1. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca in odstavimo, prihranimo vodo, v kateri so se kuhale testenine
  2. Korenček narežemo na drobne kocke
  3. Brokoli narežemo, tudi na manjše koščke
  4. V vodi od testenin 3 minute kuhamo brokoli in korenje, po potrebi dodamo več vode
  5. Zelenjavo nato odstavimo
  6. V ponev dodamo olje, popražimo mleto meso in ga postavimo na stran
  7. Pečico segrejemo na 200 °C
  8. Zdaj v ponev dodamo smetano za kuhanje in v njej raztopimo gorgonzolo, dodamo še sol, česen v prahu in dimljen čili
  9. Zmešamo vse sestavine in jih prestavimo v pekač, povrh naribamo parmezan
  10. Pečemo 30 minut, nato pa vklopimo žar funkcijo in pečemo še 5 minut, da se površina rahlo hrustljavo zapeče

Nasveti:

Kadar pripravljate testenine v omaki izberite takšen tip, da se bo omaka prijela na čimvečji del površine testenin. Super so svedri, polžki ali recimo fuži.

Namesto mletega mesa lahko uporabite tudi sojine kosmiče. Te samo predhodno marinirate v sojini omaki, dodate še malce sezamovega olja in vaša jed bo naenkrat postala prava vegetarijanska poslastica.

Odlična in preprosta kombinacija za super kosilo so gratinirane testenine v družbi zelene ali paradižnikove solate. Poskusite jih tudi s solato stročjega fižola, ki jo obvezno prelijte z domačim bučnim oljem.

Za ta recept sem uporabil super začimbe Kotanyi Slovenija.

Poskusite tudi špagete z omako puttanesca ali presne bučkine špagete v curry omaki.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi