Svinjska pečenka

Svinjska pečenka

Svinjska pečenka veliko večino ljudi popelje na družinska nedeljska kosila. Z njo odlično nahranimo skupino ljudi brez večjega truda in časa. Brez strahu, njena priprava je hitra in enostavna. Pečenka pa bo sočna in aromatična.

Svinjska pečenka

Svinjska pečenka je tudi klasika, ki jo postrežemo na praznično obloženi mizi. Pri nas doma je bila praktično vsako leto na sporedu. Tukaj je recept za preprosto in sočno pečenko, ki jo boste z veseljem večkrat pripravili.

Recept je nastal v sodelovanju z začimbami Maestro.

Količina: 6 oseb / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost394 kcal
Beljakovine45 g
Ogljikovi hidrati13 g
Maščobe17 g

Sestavine:

  • 1,2 kg svinjskega hrbta brez kosti
  • 1 zavitek mešanice začimb za svinjino Maestro
  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 čebula
  • 1 glavica česna
  • 2 večja korenja

Priprava:

  1. Meso dobro osušimo s papirnato brisačko. Nato ga natremo s celim zavojčkom začimb za svinjino in ga zavitega v folijo prestavimo na hladno za 2 uri ali čez noč.
  2. Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo in ga v primerno veliki ponvi popečemo z vseh strani, da lepo porjavi.
  3. V primerno velik pladenj dodamo na večje kose narezano čebulo, na pol prerezano česnovo glavo in korenje narezano na večje kose.
  4. Na zelenjavno posteljo položimo popečeno meso in prilijemo še zelenjavno jušno osnovo.
  5. Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45- 60 minut.
  6. Med peko, pečenko vsakih 15 minut zalijemo z jušno osnovo.
  7. Pečenost mesa lahko preverimo tudi z vbodnim termometrom. Ravno prav pečena pečenka ima središčno temperaturo od 65 °C do 70 °C.
  8. Pekač s pečeno pečenko ohlapno pokrijemo z alu folijo in pustimo pečenko odstati 10 minut preden jo postrežemo.
Svinjska pečenka

Nasveti:

Pri pečenki lahko čas peke določimo tudi s težo mesa. Pri svinjini velja slediti nasvetu, da  vsakih 500 g  pečemo 20-25 minut. Vseeno priporočam uporabo vbodnega termometra s katerim lahko preverimo središčno temperaturo, saj se včasih pečenka speče hitreje, kot veleva čas peke po teži.

Jušno osnovo lahko po peki precedimo in reduciramo za 1/3 količine. Nato primešamo še maslo in tako dobimo odlično začinjeno polivko, ki se poda poleg pečenke.

Poskusi še svinjska rebra z medeno glazuro in piknik burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi