Kozice v tempuri

Kozice v tempuri

Kozice v tempuri so fantastične. Hrustljave, sočne, nemastne in hitro pripravljene. Odlične so s sojino ali čili omako, postrežene poleg riža in zelenjave. V tem receptu sem uporabil velike kozice.

Kozice v tempuri

Kozice v tempuri so svetovno priljubljena jed ali predjed. Tempura je japonski način cvrtja, ki nam zagotovi tanko hrustljavo skorjico in manj mastno cvrtje. S tempuro odlično ocvremo morske sadeže, zelenjavo, sadje in tudi zelišča. Da dobimo dobre rezultate tempuro pripravimo tik pred cvrtjem, tempura mora biti hladna, ne smemo je preveč mešati, pazimo na temperaturo olja in cvremo v manjših količinah.

Količina: 4 osebe/ Čas priprave: 30 minut/ Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

 • 4oo g svežih ali zamrznjenih kozic
 • 0,5-0,7 l olja
 • 120 g moke
 • 200 ml ledeno hladne vode
 • 1 jajce
 • škrob
 • sol in čili po okusu

Priprava:

 1. Če uporabljamo zamrznjene kozice jih najprej odtalimo v hladni vodi.
 2. Kozice dobro osušimo s papirnato brisačko in jih na obeh straneh posujemo s tanko plastjo jedilnega škroba. Škrob nam pomaga, da se tempura bolje prime kozic.
 3. Olje počasi segrejemo na 170-180 °C. Temperaturo preverjamo s termometrom ali pa s potopljeno konico lesene kuhalnice. Če se okoli nje delajo mehurčki je olje pripravljeno.
 4. Vmes pripravimo tempuro. V večji globji krožnik stresemo presejano moko.
 5. V hladno vodo ubijemo hladno jajce, ki ga z metlico intenzivno zmešamo. Nastalo peno postrgamo s površine in jo odstranimo.
 6. Jajčno zmes počasi prilijemo k moki. Med vlivanjem nežno mešamo s palčkami ali vilicami. Pazimo, da ne mešamo preveč. Tempura bo precej tekoča in imela bo kepice moke, ki naj vas ne skrbijo. Te bodo poskrbele za še dodatno hrustljavost.
 7. Pomokane kozice potopimo v pripravljeno tempuro in jih pazljivo prestavimo v segreto olje. Cvremo v manjših količinah (zapolnimo le polovico lonca ali ponve v katerem cvremo), tako lažje vzdržujemo temperaturo olja.
 8. Kozice cvremo 2 minuti, do zlate barve, nato jih prestavimo na papirnato brisačo, da se odcedijo.
 9. Ocvrte kozice posujemo s čilijem in soljo, postrežemo takoj.
Kozice v tempuri

Nasveti:

Za dobre rezultate je potrebno imeti dobro ohlajeno vodo in jajce. Tempuro mora ostati hladna zato jo pri večjih količinah cvrtja ohranjamo hladno z ledeno vodno kopeljo.

Tempura da tanko hrustljavo skorjico. Če si zaželimo debelejše skorjice, lahko med cvretjem čez kozice naknadno pokapamo dodatno maso za tempuro.

Poskusi še kremasto rižoto z gamberi in tempuro s šparglji.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi