Krompirjeva rulada je odlična jed, ki jo lahko pripravimo kadar pričakujemo goste. Hrustljavo zapečen krompir s parmezanom, ovit okoli špinačnega nadeva in fino začinjenega mletega mesa. Njami. Preprosto božansko je.

Krompirjeva rulada bo nahranila kar osem lačnih oseb. Poleg se super prileže solata ali kakšno dobro pivo. Lahko pa jo pripravimo tudi v vegetarijanski različici. Meso količinsko ustrezno nadomestimo z mešanico šampinjonov in rjave leče.

Količina: 8 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  •  1 kg krompirja (6 večjih krompirjev)
  • 200 g parmezana (100 g +100 g )
  •  2 žlički mešanice začimb za krompir
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 100 g dimljene slanine
  • 400 g mešanega mletega mesa
  • 400 g pelatov v koščkih
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlička popra
  • 220 g špinače
  • 240 g kisle smetane
  • 80 g naribane mozzarelle

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180°C in s papirjem za peko obložimo pekač za pečico.
  2. Krompir olupimo in z mandolino narežemo na 3 mm debele lističe.
  3. V manjši posodici zmešamo parmezan in mešanico začimb za žar. Po pekači enakomerno potresemo polovico količine začinjenega parmezana.
  4. Čez parmezan zložimo rezine krompirja tako, da se vsi robovi krompirja prekrivajo z drugim krompirjem. Pekač v celoti prekrijemo z lističi krompirja.
  5. Čez zložen krompir potresemo še drugo polovico začinjenega parmezana.
  6. Krompir prestavimo v ogreto pečico in ga pečemo 30 minut. Krompir mora imeti hrustljavo skorjico a hkrati dovolj mehko in upogljivo sredico. Pečice po peki ne ugasnemo.
  7. Medtem, ko pečemo krompir, v ponvi segrejemo dve žlici olja in prepražimo sesekljano čebulo.
  8. Ko se čebula zmehča dodamo sesekljan česen, na drobne kocke narezano slanino in mleto meso. Pražimo toliko časa, da meso porjavi.
  9. Nato primešamo pelate v koščkih, sesekljan peteršilj, mleto papriko, poper in sol. Na zmernem ognju pražimo še 5 minut.
  10. Kuhano govedino odstavimo z ognja in jo pustimo ob strani.
  11. Sedaj v ponev dodamo žlico olja in na njem hitro prepražimo špinačo.
  12. V skledi zmešamo rahlo ohlajeno kuhano špinačo s kislo smetano in jo pustimo ob strani.
  13. Rahlo ohlajen pladenj s pečenim krompirjem premažemo s kremnim špinačnim nadevom. Ko mažemo pazimo, da krajše robove pustimo brez nadeva. Pustimo prostora za vsaj eno rezino krompirja, da bomo lažje zavili rulado.
  14. Čez špinačni nadev enakomerno razporedimo mesni nadev in čez potresemo mozzarello.
  15. Sedaj se lotimo zavijanja. Zavijati začnemo s krajše stranice. Zavijamo s pomočjo peki papirja, podobno kot zavijamo potico/štruklje s kuhinjsko krpo. Zavijamo previdno in na tesno.
  16. Zavito krompirjevo rulado zopet prestavimo v pečico in jo pečemo še 15 minut.
  17. Pečeno rulado narežemo na debelejše rezine, čez posujemo svež peteršilj in jo postrežemo.

Krompirjeva rulada

Krompirjeva rulada

Nasveti:

Uporabimo krompir za peko.

Za vegetarjansko različico lahko namesto mletega mesa uporabimo lečo in gobice.

Če želimo zmanjšati količino sira se pri receptu lahko izognemo mozzarelli.

Namesto kisle smetane lahko uporabimo riccotto ali pa del kisle smetane nadomestimo z grškim jogurtom.

Poskusite tudi pečene lignje s krompirjem v ponvi in kremni pesto in pinjol, avokada in bazilike.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje