Piškoti in mleko pita
Piškoti in mleko pita je resnično nekaj posebnega. Kot bi vzeli piškot s koščki temne čokolade in ga namočili v mleko. Seveda v obliki pite.
Piškoti in mleko pita je ideja, o kateri sem razmišljal že nekaj časa. Čarobna kombinacija tekstur in okusov, ki vedno prikliče prijetne spomine se je tokrat znašla v piti. Razmišljam pa tudi že o drugih kombinacijah.
Za testo priporočam, da uporabite namenske kapljice temne čokolade za peko piškotov, saj se ti ne stopijo med peko. Dobra alternativa bo tudi temna čokolada z vsaj 60-70 % kakavovim deležom.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za krhko piškotno testo:
- 110 g masla
- 90 g sladkorja v prahu
- jajce
- 230 g moke
- ½ žličke soli
- 90 g čokoladnih kapljic
Sestavine za mlečno kremo:
- 250 g rikote
- 60 g sladkorja v prahu
- 250 ml sladke smetane
- 3 lističi želatine (5 g)
Sestavine za slano masleno karamelo:
- 20 g medu
- 120 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 90 ml sladke smetane
- 70 g masla sobne temperature
Priprava piškotnega krhkega testa:
- V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in sladkor v prahu. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 2-3 minute pri višji hitrosti, da dobimo svetlo, kremasto maso.
- Dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter ju vmešamo v maso.
- Dodamo moko in sol. Mešamo le toliko časa, da dobimo povezano testo.
- Dodamo čokoladne kapljice in premešamo.
- Testo oblikujemo v ploščati disk, ga zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 30-60 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač za pite (25 cm).
- Ohlajeno testo položimo na papir za peko in ga razvaljamo na 3-4 mm debeline. Testo razvaljamo v obliki kroga in v širšem premeru kot je naš pekač.
- Razvaljano testo skupaj s papirjem za peko položimo čez pekač. Odlepimo papir za peko in poravnamo testo. S prsti pritisnemo testo ob dno in stranice pekača. Višek testa odrežemo in ga shranimo za kasneje.
- Dno testa prepikamo z vilicami in ga postavimo v zamrzovalnik za 15 minut.
- Testo za pito pečemo 20-25 minut na sredini in brez ventilacije.
- Pečeno testo popolnoma ohladimo in vmes pripravimo mlečno kremo.
Priprava mlečne kreme:
- V skodelico hladne vode damo 3 liste želatine in jih namakamo 10 minut.
- V večji skledi stepamo 150 ml sladke smetane do srednje čvrstih vrhov. Pustimo ob strani.
- V manjšem loncu zavremo 100 ml sladke smetane. Odstavimo z ognja in vmešamo 60 g sladkorja v prahu.
- Namočeno želatino dobro odcedimo in jo vmešamo v toplo smetano.
- V skledo damo ricotto in prilijemo smetano z želatino. Premešamo z lopatko ali metlico, do gladke in tekoče kreme.
- Sedaj v kremo vmešamo stepeno sladko smetano. Mešamo z nežnimi gibi in pazimo, da dobimo enotno zmešano kremo.
- Kremo vlijemo v ohlajeno pitino testo. Pokrijemo s folijo za živila in prestavimo pito v hladilnik za vsaj 3-4 ure ali čez noč.
Priprava slane maslene karamele:
- Lonec ali ponev z debelim dnom segrejemo nato vlijemo med in dodamo ⅓ sladkorja.
- Premešamo in počasi segrevamo, da se sladkor stopi in nastane svetla karamela.
- Nato postopoma dodajamo preostali sladkor in med segrevanjem občasno premešamo.
- Karamelo kuhamo približno 10 minut, da dobi jantarjevo barvo.
- Dodamo sol in počasi prilijemo sladko smetano. Med vlivanjem smetane neprestano mešamo.
- Karamelo odstavimo z ognja in postopoma primešamo na kocke narezano maslo.
- Karamelo previdno prelijemo v plitek pekač in jo pustimo ob strani, da se popolnoma ohladi.
- Karamelo prestavimo v vrečko za brizganje in z njo prekrijemo površino pite.
Nasveti:
Ostanke krhkega testa s koščki čokolade lahko uporabimo za pripravo mini piškotov, ti so pa kot nalašč za dodatno dekoracijo pite ali hiter prigrizek.
Pita odlično deluje tudi prelita s topljeno čokolado, namesto slane karamele.
Poskusite tudi čupavo torto ali presno avokadovo torto s hruškami.
Dober tek!