Polnjene paprike s paradižnikovo omako

Polnjene paprike so vedno dobrodošle na mizi. Postrežene s slastno paradižnikovo omako in kremnim pire krompirjem. Mmm, božansko in zelo okusno.

Polnjene paprike smo najbolj pogosto jedli poleti, ko je bil vrt poln paprik in paradižnikov. Tole je recept od tete, ki jih je vedno z velikim veseljem pripravljala.

Ne spomnim se točno, ali je bila k mesnemu nadevu dodana še popečena slanina, zato sem jo v receptu izpustil. V kolikor pa želite jo lahko brez slabe vesti vključite in še dodatno izboljšate okus.

Količina: 4-6 porcij / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za polnjene paprike:

  • 2 žlici olja
  • 2 manjši čebuli
  • 400 ml paradižnikove omake
  • žlička majarona
  • Lovorjev list
  • 3 dl jušne osnove
  • Strok česna
  • 60 g riža
  • 500 g mletega mesa
  • 8 paprik (babura so najboljše)
  • 2 jajci
  • šop svežega peteršilja (10-20 g)
  • 1/12 žličke timijana
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

  1. V večji posodi segrejemo žlico olja in na njem pražimo eno nasekljano čebulo do zlatorjave barve.
  2. Prelijemo s paradižnikovo omako, dodamo majaron, lovorjev list, zavremo in kuhamo par minut.
  3. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Začinimo s soljo in poprom in odstavimo z ognja.
  4. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo.
  5. Ko čebula pozlati dodamo nasekljan česen in riž. Premešamo in pražimo toliko časa, da riž postekleni nato odstavimo z ognja.
  6. V večjo skledo damo mleto meso, praženo čebulo z rižem, razžvrkljani jajci, nasekljan svež peteršilj, timijan, sol in poper. Vse dobro premešamo.
  7. Paprikam odrežemo vrh s pecljem in očistimo vene in semena. Napolnimo jih z mesnim nadevom in jih postavimo v lonec s paradižnikovo omako.
  8. Lonec pokrijemo in na srednjem ognju kuhamo približno 30 minut.

Nasveti:

Za pripravo polnjenih paprik uporabimo paprike sorte babura. Te se najboljše obnesejo, so pa tudi ostale v redu, če te niso na voljo.

Namesto riža lahko v paprike dodate ajdovo kašo, kvinojo ali celo nariban krompir.

Meso lahko nadomestite s sojinimi kosmiči ali lečo in tako pripravite vegetarijansko različico polnjenih paprik.

Paradižnikova omaka je najboljša, če jo pripravite s svežih paradižnikov. V takšnem primeru jih najprej blanširate in olupite, nato pa spasirate in odstranite peške.

Morda vam bo všeč tudi polnjena paprika na žaru z rikoto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi