Polnjene paprike so vedno dobrodošle na mizi. Postrežene s slastno paradižnikovo omako in kremnim pire krompirjem. Mmm, božansko in zelo okusno.

Polnjene paprike smo najbolj pogosto jedli poleti, ko je bil vrt poln paprik in paradižnikov. Tole je recept od tete, ki jih je vedno z velikim veseljem pripravljala.

Ne spomnim se točno, ali je bila k mesnemu nadevu dodana še popečena slanina, zato sem jo v receptu izpustil. V kolikor pa želite jo lahko brez slabe vesti vključite in še dodatno izboljšate okus.

Polnjene paprike

Sestavine za polnjene paprike:

  • 8 paprik (babura so najboljše)
  • 2 manjši čebuli
  • Strok česna
  • 500 g mletega mesa
  • 60 g riža
  • 400 ml paradižnikove omake
  • 3 dl jušne osnove
  • 2 jajci
  • Lovorjev list
  • Timijan
  • Majaron
  • Sol in poper

Priprava:

  1. V posodi segrejemo olje in na njem pražimo eno  nasekljano čebulo do zlatorjave barve. Prelijemo s paradižnikovo omako, dodamo majaron, lovorjev list, zavremo in kuhamo par minut. Potem pa prilijemo jušno osnovo, začinimo in zavremo.
  2. V ponvi na maslu prepražimo drugo, drobno nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen, riž in popražimo, da riž postekleni.
  3. V skledo dodamo meso, dodamo praženo čebulo z rižem, razžvrkljani jajci, nasekljan svež peteršilj, timijan, sol in poper. Vse dobro premešamo.
  4. Paprike napolnimo, postavimo v lonec in prelijemo s paradižnikovo omako.
  5. Pokrijemo in na srednjem ognju kuhamo približno 30 minut.

 

Nasveti:

Za pripravo polnjenih paprik uporabimo paprike sorte babura. Te se najboljše obnesejo, so pa tudi ostale v redu, če te niso na voljo.

Namesto riža lahko v paprike dodate ajdovo kašo, kvinojo ali celo nariban krompir.

Meso lahko nadomestite s sojinimi kosmiči ali lečo in tako pripravite vegetarijansko različico polnjenih paprik.

Paradižnikova omaka je najboljša, če jo pripravite s svežih paradižnikov. V takšnem primeru jih najprej blanširate in olupite, nato pa spasirate in odstranite peške.

Morda vam bo všeč tudi polnjena paprika na žaru z rikoto.

Dober tek!