Kraljeva malinova rulada

Kraljeva malinova rulada

Kraljeva malinova rolada je resnično nekaj posebnega. Rahel čokoladni biskvit je premezan z malinovo marmelado in smetanovo kremo, nato pa obdan s tanko plastjo marcipana in s kraljevo količino svežih malin.  Čudovita kombinacija okusov in tekstur, ki zadovoljijo še tako zahtevne goste.

Kraljeva malinova rulada

Kraljeva malinova rolada je sladica o kateri fantaziramo še dolgo po tem, ko jo poskusimo. Marcipan se odlično poda k čokoladnemu biskvitu in malinam. Z njimi dobi marcipan prav posebno sadno noto, ki naredi sladico bogato a vseeno ne pretežko.

V sodelovanju s Steklarno Rogaška.

Količina: 15 kosov / Čas priprave: 2 h in 50 minut / Zahtevnost: 4 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
 
Energetska vrednost363 kcal
Beljakovine7 g
Ogljikovi hidrati39 g
Maščobe21 g

Sestavine za čokoladni biskvit:

  • 6 jajc
  • 70 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 90 g moke
  • 15 g temnega kakava
  • 10 g pecilnega praška

Sestavine za smetanovo kremo:

  • 150 g mascarpone sira
  • 300 ml sladke smetane
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 30 g / 4 žlice sladkorja v prahu

Preostale sestavine:

  • 200 g malinove marmelade
  • 50 g mandljevih lističev
  • 300-400 g marcipana
  • 400 g svežih malin

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C  in obložimo pekač (30×40 cm) s papirjem za peko.
  2. V večjo mešalno skledo dodamo 6 celih jajc, 70 g sladkorja in 10 g vanilijevega sladkorja.
  3. Jajca in sladkor stepamo 10-15 minut. Masa se mora podvojiti, posvetliti in postati puhasta ter kremasta.
  4. Nato v manjši skodelici zmešamo 90 g moke, 15 g temnega kakava in 10 g pecilnega praška.
  5. Suhe sestavine presejemo in jih postopoma primešamo k jajčni masi.
  6. Maso za biskvit prelijemo na pripravljen pekač in jo zravnamo.
  7. Biskvit postavimo v ogreto pečico na 180 ° C in ga pečemo 15 minut. Pečeni biskvit ob pritisku s prstom skoči nazaj.
  8. Še topel biskvit zavijemo v tesno rolo skupaj s papirjem za peko.
  9. Biskvit pustimo ob strani, da se ohladi medtem pa pripravimo kremo.
  10. Hladno sladko smetano stepemo skupaj s 30 g sladkorja v prahu in 10 g vanilijevega sladkorja. Smetano stepemo do skoraj čvrstih vrhov.
  11. Mascarpone premešamo z lopatko ali ročnim mešalnikom, da ga zrahljamo. Nato ga primešamo k stepeni smetani. Kremo mešamo počasi in ne predolgo, da se nam ne sesiri.
  12. Ohlajeni biskvit odvijemo in ga premažemo z eno polovico (100 g) malinove marmelade.
  13. Čez marmelado na tanko namažemo dve tretjini smetanove kreme. Preostalo kremo bomo uporabili še za premaz rolade.
  14. Nato po kremi potresemo še 50 g mandljevih lističev.
  15. Sedaj nadevan biskvit zopet tesno zavijemo v dolgo rolado.
  16. Rolado zavijemo v folijo in jo prestavimo v hladilnik za 1 uro.
  17. Po delovni površini potresemo sladkor v prahu in na njej razvaljamo marcipan v velik pravokotnik (30 x 40 cm).
  18. Marcipan razvaljamo na 2-3 mm debeline in ga obrežemo, da dobimo raven pravokotnik.
  19. Razvaljan marcipan premažemo s preostalo polovico malinove marmelade.
  20. Sedaj na rob obmazanega marcipana položimo ohlajeno rolado, obrnjeno s šivom navzdol.
  21. Rolado zarolamo po marcipanu, da jo v celoti ovijemo vanj.
  22. Nato celotno rolado premažemo s preostalo smetanovo kremo.
  23. Sveže maline razpolovimo in jih zložimo po roladi. Zlagamo jih tesno skupaj, da z njimi dobro prekrijemo smetanov premaz.
  24. Obloženo rolado prestavimo na hladno še za dobre pol ure.
  25. Na koncu jo posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo rahlo ohlajeno.
Kraljeva malinova rulada

Nasveti:

Pri biskvitu je pomembno, da vmešamo suhe sestavine postopoma. Tako bo biskvit ohranil volumen in bo fino rahel.

Mascarpone sir glede na blagovne znamke zelo variira po čvrstosti. Če je naš mascarpone med bolj čvrstimi, ga  zmešamo kar z ročnim mešalnikom preden ga vmešamo v kremo.

Namesto malin bi lahko uporabili tudi jagode, ko so v sezoni.

Če nam marcipan ni ljub, lahko namesto njega naredimo čokoladni ganaš in z njim oblijemo rolado.

Poskusi še rulado s špinačo in sirom ter kremno pesino juho.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi