Krompirjevi kroketi s skušo
Krompirjevi kroketi s skušo so odličen prigrizek ali glavna jed, ki jo postrežemo s pečeno zelenjavo ali bogato solato. Imajo čudovito hrastljavo skorjico, ki je slastno nasprotje rahli in kremni sredici.
Krompirjevi kroketi s skušo so resnično priročna jed, saj jih lahko zmažemo brez pribora. Sveže ocvrti so preprosto fantastični. Ob hrustljavi skorjici in aromatični, mehki sredici se je težko zadržati, da jih ne pohrustamo že med pripravo. Navdušen sem, da jih za to, da dobimo hrustljavo skorjico ni potrebno panirati ter, da lahko tudi hladne vključimo v različne wrape in sendviče.
Za te recept sem uporabil skuša filete Eva v rastlinskem olju.
Količina: 16 kroketov / Čas priprave: 2 uri 15 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kroket) | |
Energetska vrednost | 59 kcal |
Beljakovine | 3 g |
Ogljikovi hidrati | 5 g |
Maščobe | 3 g |
Sestavine:
- 400 g krompirja za kuhanje
- Žlica olivnega olja
- 1 manjša rdeča čebula
- Manjši šopek sesekljanega drobnjaka ali peteršilja
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- limonina lupinica 1/2 limone
- 200 g skuša filetov Eva
- 1 žlička soli
- ½ žličke belega popra
Priprava:
- Neolupljen krompir zalijemo s hladno vodo in ga skuhamo. Kuhamo ga 20-30 minut, oziroma toliko časa, da ga lahko prebodemo z vilicami.
- Kuhan krompir rahlo ohladimo, olupimo in pretlačimo v gladek pire.
- Čebulo in česen na drobno sesekljamo.
- V ponev dodamo 2 žlici olivnega olja, ga segrejemo in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Pražimo ju 3-4 minute, toliko da se zmehčata in rahlo porjavita.
- Prepraženo čebulo in česen dodamo v skledo k pire krompirju.
- Poleg naribamo še ½ limonine lupinice, dodamo sesekljan drobnjak in premešamo.
- Sedaj dodamo sol in poper ter poskusimo, če je dovolj začinjeno.
- Nato rahlo stepamo jajce in ga primešamo h krompirju.
- Skušo dobro odcedimo in z vilicami nadrobimo v majhne kosmiče. Lahko jo premešamo tudi v multipraktiku do gladkega.
- Skušo dodamo h krompirju in vse skupaj dobro premešamo.
- Maso prestavimo na hladno za 30-60 minut.
- Vmes pripravimo višji lonec, vanj nalijemo olje do višine 3 cm in ga segrejemo na 170° C.
- Ohlajeno maso oblikujemo za eno žlico velike kroglice, približno 30-40 g težke.
- Kroglice rahlo sploščimo in jih v skupinah po 3-4 kose polagamo v vroče olje.
- Cvremo jih 4 minute, vmes jih obračamo, da enakomerno porjavijo. Pečene krokete odcedimo na papirnati brisački.
- Postrežemo jih vroče kot prigrizek poleg omake ali kot glavno jed z bogato solato.
Nasveti:
Za krokete lahko uporabimo različne vrste rib. Jaz sem za lažjo in hitrejšo pripravo uporabil kar ribe iz konzerve. Seveda, se lahko vključi tudi sveže kuhane ali pečene ribe.
Kroketi so odlična rešitev, če nam ostanejo ribe od prejšnjega dne.
Krokete lahko začinimo po lastnem okusu tudi s peteršiljem, baziliko, majaronom, timijanom, pehtranom in rožmarinom.
Poleg jedi se odlično prileže ohlajeno belo vino.
Poskusi še hummus s sardinami in presni kviki burger.
Dober tek!