Hurmašice
Hurmašice so čudovito piškotno pecivo, ki je namočeno v v sladkorni sirup. Nekateri dodajo v testo kokos ali orehov nadev za rahlo popestritev okusov in tekstur. Kot večina balkanskih slaščic in peciv vsebuje preproste sestavine in enostavno pripravo, vendar je za popoln uspeh potreben čas in seveda praksa.
Hurmašice izvirajo iz bližnjega vzhoda in so precej priljubljene v bosanski in srbski kuhinji. Zakaj ime hurmašice? Menda je izpeljanka iz besede hurma, ki pomeni plod palme. Pečene in prelite hurmašice so po obliki in teksturi vzorca podobne plodom palme. No, dovolj wikipedije:) Pripravimo jih iz moke, sladkorja,masla, jajc in jogurta. Postopek ni zahteven vendar je potrebno dobiti občutek za njihovo oblikovanje, da se čim lepše spečejo. Sveže pečene so čvrste in hrustljave vendar, ko odstojijo v sladkornem sirupu postanejo slastno mehke z nežnim okusom po limoni.
Količina: 16 hurmašic / Čas priprave: 65 minut + 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos/30 g) | |
Energetska vrednost | 205 kcal |
Beljakovine | 2 g |
Ogljikovi hidrati | 34 g |
Maščobe | 7 g |
Sestavine za testo:
- 125 g masla
- 40 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 2 rumenjaka
- 50 g jogurta
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 30 g orehovih jedrc
Sestavine za agdo:
- 350 ml vode
- 300 g sladkorja
- ½ limone
Priprava:
- Večjo skledo dodamo zmehčano maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Stepamo nekaj minut, da dobimo svetlo in kremasto maso.
- Nato vmešamo rumenjake in jogurt.
- Sedaj v treh korakih dodamo še moko skupaj s pecilnim praškom. Mešamo z lopatko ali z rokami, saj bomo na koncu dobili gosto piškotno testo.
- Testo mešamo le toliko časa, da se lepo poveže in ga oblikujemo v gladek okrogel disk ali kepo.
- Testo pokrijemo in ga prestavimo v hladilnik za 30 minut, da odstoji.
- Vmes pripravimo agdo.
- V lonec vlijemo vodo in dodamo sladkor. Zmešamo, zavremo in pustimo brbotati na nizkem ognju 15-20 minut. V tem času se bo sladkorni sirup zreduciral in rahlo zgostil.
- V zadnjih 5 minutah kuhanja dodamo polovico limone, ki jo narežemo na rezine. Kuhano agdo odstavimo in jo pustimo ob strani.
- Preden se lotimo oblikovanja hurmašic segrejemo pečico na 200 °C in pripravimo globok pekač, ki bo dovolj velik za 16 hurmašic ( 20x 30 cm).
- Ohlajeno piškotno maso enakomerno razdelimo na 4 dele in nato še vsak del na 4 enako velike kose. Če testo razdelimo na enakih 16 kosov, bo vsaka hurmašica tehtala približno 30 g.
- Posamezni kos testa oblikujemo v svaljek, ki je približno debel za en prst. Nato ga s prstom po sredini sploščimo, da naredimo prostor za polovico oreha. Testo s prsti stisnemo skupaj, da zapremo oreh nato ga zopet posvaljkamo, da dobimo lepo obliko in gladko teksturo.
- Vsako oblikovano hurmašico pritisnemo ob ribežan, da dobimo lep luknjast vzorec.
- Hurmašice zložimo v pekač. Zlagamo jih skupaj vendar jih ne tiščimo eno ob drugo.
- Pekač hurmašic prestavimo v ogreto pečico nato takoj zmanjšamo temperaturo na 180 °C.
- Hurmašice pečemo 20-25 minut. Če nam med peko nočejo porjaveti, jih lahko zadnje 3 minute prestavimo v zgornjo tretjino pečice.
- Pečene hurmašice še vroče prelijemo z agdo, ki je lahko vroča, topla ali hladna.
- Prelite hurmašice pustimo nekaj ur na sobni temperaturi nato jih prestavimo na hladno, da odstojijo čez noč.
- Iz hladilnika jih vzamemo 30 minut pred postrežbo.
- V hladnem prostoru in v pokriti posodi se obdržijo 5 dni.
Nasveti:
Hurmašice pustimo stati v sladkornem sirupu, dokler jih ne pojemo.
Namesto vanilijevega sladkorja lahko v testo dodamo tudi aromo vanilje.
Če želimo bolj intenziven okus po limoni lahko dodamo limone na začetku kuhanja agde in ne na koncu.
Poskusi še baklavo in presno “prekmursko” gibanico.
Dober tek!