Spekkoek - torta tisočerih plasti

Spekkoek – torta tisočerih plasti

Spekkoek torta ali torta tisočih plasti je vredna vsake minute peke. Indonezijska sladica, ki je izjemno priljubljena tudi na Nizozemskem, ima zelo prijetno teksturo in slastno začinjeno testo.

Spekkoek - torta tisočerih plasti

Spekkoek torta je sestavljena iz tankih plasti biskvita, ki so prijetno začinjene z začimbami. Za spekkoek torto pripravimo  eno biskvitno maso, ki jo razdelimo na pol. Eno polovico testa nato bogato začinimo s cimetom, kardamomom, klinčki in muškatnim oreščkom. Posebnost te torte je, da obe masi izmenično žličkamo v model in nato vsako plast biskvita pečemo 6-8 minut. Kolač je zelo maslen tako, da ostane sočen kar nekaj dni.

Količina: 16 kosov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine:

 • 450 g masla sobne temperature
 • 400 g sladkorja
 • 10 jajc
 • 2 žlički vanilijinega ekstrakta
 • 250 g moke
 • ½ žličke soli
 • 2 žlički cimeta
 • žlička kardamoma
 • ¼ žličke mletih klinčkov
 • ¼ žličke muškatnega oreščka
 • 50 g stopljenega masla za mazanje

Postopek:

 1. Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo okrogel pekač z 20 cm premera. Pekač premažemo z maslom ali oljem.
 2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
 3. Maslo sobne temperature narežemo na kocke in ga damo v skledo mešalnika.
 4. Maslo stepamo 1-2 minuti z lopatastim nastavkom, da ga zmehčamo.
 5. Nato v dveh korakih dodamo 200 g sladkorja. Ko je sladkor vmešan, povečamo hitrost stepanja. Stepamo 3-4 minute, da dobimo svetlo in rahlo maso.
 6. K masleni masi postopoma dodajamo rumenjake. Ko so vsi rumenjaki vmešani in je masa enotne barve, dodamo še vanilijin ekstrakt.
 7. Masleno maso prestavimo v večjo skledo in jo postavimo na stran.
 8. Skledo mešalnika dobro očistimo in vanjo vlijemo beljake. Beljake stepamo toliko časa, da se pričnejo peniti nato postopoma dodajamo 200 g sladkorja. Beljake stepemo do čvrstih vrhov.
 9. Pripravimo moko in jo zmešamo s soljo.
 10. K masleni masi izmenično dodajamo stepene beljake in moko. Vmes dobro premešamo, da dobimo enotno maso.
 11. Maso za kolač razpolovimo in v eno polovico vmešamo cimet, kardamom, klinčke in muškatni orešček.
 12. Pričnemo z zlaganjem kolača v pekač. Začnemo s tremi žlicami začinjene mase, ki jo enakomerno razporedimo po površini.
 13. Pekač damo v ogreto pečico in na rešetko, ki jo postavimo malo višje od sredine. Prvo plast kolača pečemo 8-10 minut brez ventilacije. Pečenost preverimo tako, da s prstom nežno pritisnemo na površino biskvita. Biskvit mora biti prožen in se ne sme vdreti.
 14. Med peko prve plasti stopimo 50 g masla, ki ga bomo uporabili za premaz med plastmi kolača.
 15. Čez prvo pečeno plast pokapamo stopljeno maslo in čez nažličkamo maso brez začimb. Maso enakomerno zravnamo in vrnemo pekač v pečico. Pečemo 6-8 minut.
 16. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka mase. Vsaka nova plast se bo hitreje spekla, saj bo kolač vsakič malo višji in bližje gornjemu grelcu.
 17. Ko je kolač pečen ga ohladimo pri sobni temperaturi, nato ga zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik za čez noč.
 18. Postrežemo ga naslednji dan pri sobni temperaturi.
Spekkoek torta tisocerih plasti kos

Nasveti:

Ko pečemo kolač moramo paziti, da je predhodna plast biskvita dobro pečena preden čez polijemo novo plast. Če ne, se nam bodo plasti hitro pomešale in ne bomo dobili čistih dvobarvnih linij. To je nasvet samo za videz, okusi in tekstura pa bodo ostali slastni.

Poskusi še mlečne rezine in smoothie z blitvo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi